Oprez, promatra vas zagrebački Big Brother

Prometni prekršitelji, kradljivci, grafiteri, ljubavnici i ostali, budite oprezni ako ste skloni nepodopštinama na zagrebačkim ulicama jer bi sve moglo biti snimljeno i dokumentirano.

2.12.2009.
11:50
VOYO logo

Iako do sada niste baš pretjerano razmišljali promatraju li vas dok hodate, ljubite se, razgovarate ili, pak, radite razne nepodopštine na zagrebačkim ulicama, za oko dva mjeseca sigurno ćete dva puta razmisliti kako se ponašate.

Razlog tome je, kako doznaje Jutarnji list u Zagrebačkom holdingu, što će upravo tada u sklopu opsežnog projekta 'kamerizacije' Zagreba s 225 kamera, prvih deset biti postavljeno na trima lokacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, radi se o križanju Vukovarske i Florijana Andrašeca, Ulici Ivana Lučića i Tržnici Utrine.

No, i te lokacije su već testirane, pa su građani, a da toga nisu bili svjesni, snimljeni u prometnim prekršajima i drugim svakodnevnim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o projektu vrijednom 14,5 milijuna kuna koji se ponajprije uvodi zbog kontrole prometa u mirovanju, a koji bi, po nekim procjenama, broj nepropisno parkiranih automobila trebao smanjiti – 100 posto.

Druga je uloga snimanja svakog koraka Zagrepčana i kontrola građana koji 'zaobilaze' zakon, pa će videozapisi biti velika pomoć zagrebačkoj policiji u potrazi za vandalima, huliganima, kradljivcima i ostalim građanima koji remete javni red i mir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Zagrebparkinga Mate Kraljević potvrdio je da prve kamere na zagrebačkim stupovima javne rasvjete možemo očekivati otprilike za dva mjeseca.

"Projekt se približava realizaciji. Postavili smo prijemnike koji će odašiljati signale u naš videocentar, na najviše točke u gradu. Konkretno, na njih sedam, poput vrha Zagrepčanke, Cibonina tornja, hotela Panorama i Westin. Nakon toga, kad dobijemo sve potrebne suglasnosti, počinje postavljanje kamera, deset po deset, a dio njih već smo testirali. Kad sve budu postavljene, naš je posao gotov, a preuzima ga prometno redarstvo. Naravno, Grad će surađivati i s policijom i u svemu joj stajati joj na raspolaganju", kaže Kraljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka kamera košta 70.000 kuna, a njihove su mogućnosti impresivne: rotacijom i zumiranjem lako se mogu snimiti i najsitniji detalji, poput registarskih oznaka na automobilima. Prometno redarstvo u suradnji s policijom identificirat će prekršitelja i kazne slati na kućne adrese, piše Jutarnji list.

Prethodni članak:

arti-200902220084006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo