Oprez prilikom boravka u prirodi, 142 oboljelih od bolesti koju prenose krpelji

Iako ugriz krpelja nije strašna stvar te izaziva uglavnom manje crvenilo i svrbež nalik na ubod komarca, problem su krpelji prijenosnici opasnih zaraznih bolesti.

9.6.2014.
12:29
VOYO logo

Kada se krpelji uhvate za kožu čovjeka, u njega često znaju povratiti ili izbaciti slinu koja je zaražena virusima ili bakterijama. Iako je poznat krpeljni meningoencefalitis (KME), to je samo jedna u nizu opasnih bolesti koje se nerijetko moraju liječiti visokim dozama antibiotika, piše Jutarnji list.

Lajmska bolest

Proteklih se godina često javljala lajmska bolest, bakterijsko oboljenje koje uzrokuje bakterija Borelia burgdorferi, a koja je otkrivena tek prije četrdesetak godina, zbog čega je mnogi liječnici dosad nisu znali na vrijeme prepoznati. Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević susrela se s mnogo slučajeva te teške bolesti koja zahvaća više sustava te tamošnji infektolozi imaju značajno iskustvo u liječenju i prepoznavanju borelija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi pokazatelj je prstenasto crvenilo

U prvoj se fazi očituje prstenastim crvenilom na koži, što je simptom koji najčešće nastaje sedam do 14 dana od uboda, a nekad je praćen mučninom, vrućicom i slabošću. U drugim fazama (neliječena) bolest zahvaća zglobove, izaziva bolove u mišićima nalik upali te kasnije stvara probleme sa srcem, ali i živčanim sustavom, uzrokujući čak i neurološke ispade, pa i komu.

Epidemiologinja dr. Iva Pem-Novosel iz HZJZ za Jutarnji list kazala je kako je tijekom prošle godine od Lyme borrelioze oboljela 661 osoba, a 2014. je prijavljeno 142 oboljelih, s trendom porasta u zadnjih desetak godina. Kada je KME u pitanju, 2013. oboljele su 44 osobe, a ove godine dosad pet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregledajte sve dijelove tijela nakon boravka u prirodi

Krpelji se najčešće zadržavaju na zglobovima, u predjelu pazuha, ispod uha... Problem je to što mnoge bolesti koje prenose krpelji imaju simptome nalik gripi, zbog čega mnogi ne potraže liječničku pomoć dok se ne razviju komplikacije, poput upale pluća, poremećaja zgrušavanja krvi, hepatitisa i upale moždane ovojnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo