REFERENDUM U PITANJU? / Oporba sumnjičava oko tajminga donošenja odluke Ustavnog suda po pitanju COVID potvrda: 'Imamo loša iskustva'

Brojanje potpisa i provedbu referenduma u pitanje je doveo i predsjednik države

21.12.2021.
18:32
VOYO logo

Ustavni sud je odlučio, pregledavanje COVID potvrda na prijemu u bolnicu i obvezno testiranje u zdravstvenim ustanovama i socijalnoj skrbi, u skladu je s Ustavom.

U Vladi su očekivali ovakvu odluku, ali oporba proziva zbog tajminga njezina donošenja. Kažu da se na taj način želi ugroziti mogući referendum. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je ključno, nema diskriminacije! Nema obaveznog cijepljenja, nego postoji izbor ili cijepljenje ili testiranje. Mjera je razumna, temelji se na znanstvenim stručnim radovima u koje je Ustavni sud imao uvid. Prema tome nema diskriminacije jer svatko ima izbor hoće li se cijepiti ili testirati", rekao je predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović.

Na Ustavnom sudu kažu da tek trebaju odlučiti o COVID potvrdama u javnom sektoru i da je tu situacija kompliciranija. Čekaju Vladu da im dostavi obrazloženje, a Stožeru su dali jasnu uputu već kod donošenja prve nove mjere. 

Image
na zahtjev sindikata /

Ustavni sud odlučio da su COVID potvrde uvedene u skladu s Ustavom

Image
na zahtjev sindikata /

Ustavni sud odlučio da su COVID potvrde uvedene u skladu s Ustavom


"Stožer kad donosi odluke mora obrazložiti svaku odluku koju je donio tako da javnost i adresati budu upoznati s razlozima zašto se pojedina odluka donosi i obrazložiti ustavno načelno razmjernosti", ističe Šeparović. 

Za predsjednika Vlade ovakva je odluka bila očekivana.

"Uvijek i isključivo vođen logikom zaštite ljudi i zdravlja naših građana i da su sve odluke i s legitimnim ciljem i da su razmjerne ugrozi koju imamo. Prema tome ne znam što bi to Vladu ili stožer nagnalo da radi nešto što bi kasnije eventualno imalo problem da prođe bilo kakav test na ustavnom sudu", kaže premijer. 

Ni oporba, s lijeva na desno nije iznenađena. Ali SDP kritizira da Vlada i Stožer imaju jedan od najlošijih odgovora na zdravstvenu krizu, dok u Domovinskom pokretu propituju tajming odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Mi smo u SDP-u rekli da smo za primjenu potvrda, ali smo rekli da mora biti jasno zašto se uvode i koriste u određenim područjima", istaknuo je predsjednik SDP-a, Peđa Grbin.

Predsjednik Ustavnog suda kaže da današnja odluka neće utjecati na sam referendum. "Namjerno to nismo htjeli rješavati u vrijeme prikupljanja potpisa da nam se ne kaže da utječemo na prikupljanje potpisa", pojasnio je Šeparović. 

Brojanje potpisa i provedbu referenduma jučer je u pitanje doveo predsjednik države optužbom na račun Vlade. "Most je uspio skupit, ali vjerojatno će ih probat pokrast. Tko krade taj i laže. Na koji način bi ih mogli pokrast? Tako da nitko ne vidi. Imaju posla s lopovima, helou", isticao je Zoran Milanović

U Domovinskom pokretu izgleda ne smatraju da je predsjednik ovom izjavom pretjerao, SDP o svemu diplomatski.


"Da li će ukrasti referendum ne ne znam, imamo loša iskustva. Mislim da je gospodin Milanović se osvrnuo na prijašnje slučajeve", rekao je Stephen Nikola Bartulica, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta. 

"Što se tiče toga je li Ustavni sud produžena ruka Vlade time se neću zamarati, mislim da svatko za sebe može donijeti stav", zaključuje Grbin. 

A stav predsjednika Ustavnog suda je da današnja odluka neće imati utjecaja kod odlučivanja o ustavnosti referendumskih pitanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo