analiza ivana vrdoljaka /

Oporba koja zaziva izbore - može li išta napraviti u Saboru s ovakvom podrškom zastupnika HDZ-u?

U studiju uz Ivana Vrdoljaka o detaljima potpore u Saboru

10.6.2017.
18:28
VOYO logo

Tanku, ali dovoljnu većinu od 78 ruku satkalo je prvenstveno 55 HDZ-ovaca i petero HNS-ovaca. Bitni su tu bili i glasovi 8 'manjinaca' čiju je naklonost, kao što smo vidjeli u prilogu, premijer pridobivao do zadnjeg trena.

Nove ministre podržao je i zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović, dva zastupnika HDS-a (Branko Hrg i Goran Dodig), te glasovi Darinka Kosora iz HSLS-a i Darinka Dumbovića iz Reformista. Podršku rekonstrukciji vlade dali su i nezavisni Željko Lacković, Branimir Glavaš iz HDSSB-a, Kažimir Varda iz Stranke međugeneracijske solidarnosti te Ivica Mišić iz Promijenimo Hrvatsku.  Motivi i interesi ovih zastupnika za takvu odluku su različiti, ali unatoč tankoj većini njihova podrška Plenkoviću djeluje stabilno. Govori o tome i činjenica da donedavni SDP-ovac, a danas nezavisni Tomislav Saucha, koji je također podržao nove ministre, ulazi u klub HNS-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv imenovanja ministara je glasovalo najviše 46 zastupnika, dok je npr. protiv ministrice obrazovanja Blaženke Divjak bilo samo 42 zastupnika. 

Protiv su bili zastupnici SDP-a, Mosta, tri zastupnika Živog zida, Goran Aleksić iz Snage, nezavisni Marin Škibola, Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku te četvero HNS-ovaca, Anka Mrak Taritaš, Goran Beus Richembergh, Vesna Pusić i Nada Turina Đurić. Njih četvero su od ovog trenutka zbog toga automatski isključeni iz stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SilvanoHrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika naposljetku je također glasovao protiv ministara.  Protiv su bili i Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović. Ovo je možda i prvi put da su njih troje kao stroga desnica glasali o nečemu na isti način poput SDP-a. No prema svemu sudeći, ovo je ipak bazen saborskih glasova u kojem u ovom trenutku veću šansu ima zagrabiti Andrej Plenković, nego Davor Bernardić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo