OPOPBA SE PITA OTKUD UOPĆE NOVAC ZA OBNOVU: / 'Zagreb su ove godine pohodila četiri jahača apokalipse: potres, korona, poplava i Milan Bandić'

'Vlada ima spremno oko 700 milijuna eura što znači da fali osam puta sredstava, a ni građani nisu likvidni za takav pothvat', ističe zastupnik Mosta

28.7.2020.
15:46
VOYO logo

Zakon o obnovi Zagreba mora biti pravedan, mora se znati od kud će se obnova financirati, moraju se znati rokovi i voditi računa o socijalnoj komponenti, istaknuli su u utorak saborski klubovi u raspravi o Vladinu prijedlogu zakona o obnovi Zagreba i njegove okolice od potresa 22. ožujka.

Most NL neodrživim smatra model financiranja 60 posto država, po 20 posto lokalne jedinice i vlasnici objekata. „60 posto od 11 milijardi eura procijenjenih troškova, je 6,6 milijardi eura, a Vlada ima spremno oko 700 milijuna eura što znači da fali osam puta sredstava, a ni građani nisu likvidni za takav pothvat”, ocijenio je Zvonimir Troskot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Siniši Hajdašu Dončiću (Klub SDP-a) upitan je udio države u financiranju obnove, ali i oslanjanje na EU sredstva. „Zakon govori o 42 milijarde kuna, dakle pola negdje fali”, ustvrdio je. Zakonu zamjera izostanak vizije budućeg identiteta Zagreba, ali i to što ne potiče vlasnike na korak više i ne otvara ideju nadstandarda.

Zlatko Hasanbegović (Klub DP-a) kaže da 11 milijardi eura, koliko iznose troškovi obnove, nema, niti će ih u doglednoj budućnosti biti „ osim ako se projekt obnove ne zamišlja kao stogodišnja obnova dvorca Zende”. „Zakonskim prijedlogom o državnom subvencioniranju privatne imovine Plenković je u jeftinom populizmu i aktivističkoj predizbornoj demagogiji prestigao platformu Možemo! i Radničku frontu", ustvrdio je zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UŽIVO, PLENKOVIĆ U SABORU PREDSTAVIO ZAKON O OBNOVI ZAGREBA: /

Objasnio koliko to sve košta i tko će platiti

Image
UŽIVO, PLENKOVIĆ U SABORU PREDSTAVIO ZAKON O OBNOVI ZAGREBA: /

Objasnio koliko to sve košta i tko će platiti

Socijalna komponenta važna i lijevima i desnima

Zeleno-lijeva koalicija zadovoljna je što se obnova uređuje posebnim, ne općim zakonom, Tomislav Tomašević kaže kako je nulta točka za procjenu financijskog tereta, dinamike, redoslijeda obnove, informacija o stanju objekata. Traži od Grada Zagreba te podatke do drugog čitanja, jer inače je, dodaje, teško procijeniti što zapravo znači 25 tisuća oštećenih objekata u potresu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon mora biti pravedan i uzeti u obzir različit socijalni položaj stradalih, kaže Sandara Benčić koja opasnim drži rješenje o založnom pravu države nad obnovljenim nekretninama i predlaže da se nađe drugi instrument osiguranja za građane koji sami neće moći financirati svojih 20 posto.

I Hrvoje Zekanović (HS) ističe da treba voditi računa o socijalnoj komponenti, jer po zakonu, kaže, ispada da bogataš sa 10 stanova ima jednako pravo na obnovu kao i onaj tko ima samo jednu nekretninu. Ključnim drži pitanje odakle će se financirati obnova, Vladi predlaže da razmisli o trošarinama na duhan, gorivo, žestoka alkoholna pića. Smanjio bi udio države, te podignuo udio županija, odnosno Grada Zagreba u financiranju obnove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikoli Grmoji (Most) ne sviđa se ideja o trošarinama, poručuje „ne želimo plaćati korupciju i klijentelizam u Zagrebu, neodgovorno upravljanje“.

SDP-ov Zvane Brumnić (SDP) upozorio kako je Zagreb prekomjerno zadužen i potpuno nesposoban sudjelovati u projektu obnove, a na istom je tragu i razmišljanje Darka Klasića (HSLS) koji poziva na javnost financiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četiri jahača apokalipse u Zagrebu

Klasić kaže i kako su Zagreb ove godine pohodila četiri jahača apokalipse: potres, korona, poplava i Milan Bandić.

Inzistirali smo na transparentnosti, ističe Predrag Štromar (HNS) koji kaže da će svaki građanin moći ući na portal, kliknuti na određenu zgradu i vidjeti što je na njoj rađeno i za koliko novca. Slaže se sa razmišljanjima zastupnice Benčić o založnom pravu i njegovim mogućim posljedicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milorad Pupovac (SDSS) naglasak stavlja na rokove, ističe kako važno da građani imaju projekciju kad će objekti biti završeni, suglasan je da se mora voditi računa o socijalnim razlikama, te o ekološkoj dimenziji obnove.

Anka Mrak Taritaš (Glas) zadovoljna je što zakon ide u dva čitanja, no ne i time što se bavi samo konstruktivnom, ne i urbanom obnovom Grada. Dalija Orešković (SSIP) drži da obnova treba biti prilika za novi iskorak, te da je u zakonu izostala vizija Zagreba za 21. i 22. stoljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ hvali zakon, a Domagoj Ivan Milošević ističe da je kompleksan i sveobuhvatan, te s obzirom na okolnosti takav zakon nije donašan još od Domovinskog rata.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo