vrhunac toplinskog vala / Opezno danas, temperature idu lokalno i do 37 stupnjeva! Bit će vruće i sparno

Image
Foto: Zvonimir Barišin/Pixsell

Nakon toplije noći i jutra, već u rano prijepodne će posvuda biti vruće i sparno.I u Slavoniji, Baranji te Srijemu izražena vrućina, nerijetko i vedrina uz 35 °C te veliku opasnost djelovanja na naše zdravlje. Obilje sunca i vedrine bit će i na moru uz samo slab vjetar s mora

22.6.2023.
9:56
Zvonimir Barišin/Pixsell
VOYO logo

Bit će pretežno sunčano i vruće, a u unutrašnjosti mjestimice i vrlo vruće. Vjetar većinom slab, duž obale popodne i umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 31 i 36 stupnjeva Celzijusovih stupnjeva, lokalno u unutrašnjosti moguće i malo viša, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak.

Danas je ujedno i vrhunac toplinskog vala, a tome pridonosi i sam početak ljeta. Naime, jučer je nastupio ljetni suncostaj ili solsticiji, tj. trenutak kada je zemljina os na sjevernoj hemisferi najviše otklonjena prema samome Suncu. Nama se sunce na svojoj prividnoj putanji na nebu nalazi na svojoj najvišoj poziciji pa je i njegova snaga najjača. Pritom je dan najdulji u godini, noć najkraća, a prošla je u mnogim krajevima bila topla, tzv. tropska kada temperatura ne ide uopće ispod 20 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema prognozi RTL-ov Doriana Ribarića danas će od jutra biti većinom vedro, mirno, bez nekog značajnijeg vjetra. Nakon toplije noći i jutra, već u rano prijepodne će posvuda biti vruće i sparno.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj pretežno sunčano, uglavnom tek visoki slojeviti i prozirni oblaci, a temperatura iznimno visoka, između 34 i čak lokalno moguće 37 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u Slavoniji, Baranji te Srijemu izražena vrućina, nerijetko i vedrina uz 35 °C te veliku opasnost djelovanja na naše zdravlje.

U Dalmaciji obilje sunca i vedrine, malo mirnije uz samo slab vjetar s mora. Zato još toplije, tj. vrlo vruće i sparno, osobito u zaobalju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjevernom Jadranu i u gorju samo rijetko umjerena, ali uglavnom visoka naoblaka. Vrlo vruće i sparno, podjednako u gorju kao i na moru, osobito na ogulinskom području.

Višednevnu prognozu Doriana Ribarića pogledajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo