najavljena žalba / Općinski sud u Puli presudio u korist 31 specijalizanta pulske bolnice

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Hrvatska liječnička komora (HLK) priopćila je u četvrtak da je Općinski sud u Puli presudio u korist 31 specijalizanta u sporu protiv pulske Opće bolnice

30.3.2017.
13:16
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska liječnička komora (HLK) priopćila je u četvrtak da je Općinski sud u Puli presudio u korist 31 specijalizanta u sporu protiv pulske Opće bolnice, koji su pokrenuli jer bolnica nije primijenila Pravilnik o specijalizacijama iz srpnja 2016. godine.

Bolnica nije sa specijalizantima potpisala dodatak ugovoru, koji bi im jamčio manji iznos odštete u slučaju ranijeg raskida ugovora i odlaska iz bolnice, a prije isteka vremena koje su na teret bolnice proveli na specijalizaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HLK ističe kako je to četvrti sud koji je presudio u korist specijalizanata i mladih specijalista u sporovima koje su pokrenuli protiv bolnica u Virovitici, Koprivnici, Zagrebu i Puli, dok su dva suda, oni u Zadru i Čakovcu, presudila u korist bolnica.

Ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić najavila je Hini da će se bolnica žaliti na presudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općinski sud proglasio je osnovanim tužbeni zahtjev 31 tužitelja da se utvrdi ništetnim dio odredbe Ugovora o međusobnim pravima i obvezama, kojim se specijalizanti obvezuju nadoknaditi bolnici sve plaće i naknade u bruto iznosu, koje su primili za vrijeme specijalizacije.

Sud je odbacio argument o navodnoj protuustavnoj retroaktivnosti pravilnika, obrazloživši da su njime samo drugačije uređena prava i obveze ugovornih strana, kao što je to činjeno i ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pulski sud, kaže HLK, konstatirao je da se radi o podzakonskom propisu koji obvezuje bolnicu i njezina osnivača Istarsku županiju da ga primjene dok je na snazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo