Opasna zarazna bolest i u Zagrebu: Tri slucaja unutar iste obitelji

16.12.2014.
17:30
VOYO logo

Iz HZJZ-a stoga pozivaju lijecnike da uzmu u obzir i mogucnost ospica kada imaju pred sobom pacijenta s temperaturom i osipom, s obzirom da vecina lijecnika vec godinama nije vidjela bolesnika s tom bolescu, zahvaljujuci visokim cjepnim obuhvatima u Hrvatskoj.

Necijepljene osobe, koje su bile u kontaktu s oboljelom osobom, mogu se zastititi ako se cijepe u roku 72 sata nakon izlaganja infekciji, napominje HZJZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sto se ta visoko zarazna bolest pojavila u susjednoj BiH i Sloveniji, iz HZJZ-a su u studenom porucili da se u Hrvatskoj zbog visoke procijepljenosti stanovnistva ne ocekuje sirenje bolesti.

Visok stupanj zaraznosti

U susjednoj BiH epidemija ospica traje od veljace, a Slovenski institut za javno zdravlje krajem prosloga mjeseca proglasio je opasnost od epidemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virus ospica ima visoki stupanj patogenosti i zaraznosti te postoji opasnost da se bolest prosiri na osjetljive osobe, tj. one koje nisu preboljele bolest ili se nisu cijepile.

MRP cijepljenje protiv ospica pruza ucinkovitu zastitu, a provodi se prema programu nakon navrsenog 12. mjeseca zivota djeteta i kod upisa u prvi razred osnovne skole, navodi HZJZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo