OPASNA VIRUSNA BOLEST PRIJETI STANOVNICIMA GORSKOG KOTARA: / Prenose je neugodni kukci, već je petero zaraženih, ali ne preko uboda!

Image

Krpelji koji prenose opasnu virusnu bolest stvaraju probleme stanovnicima Gorskog kotara

14.7.2019.
16:58
VOYO logo

Stanovnicima Gorskog kotara krpelji su počeli stvarati probleme jer prenose virusnu bolest, krpeljni meningoencefalitis. Pet osoba zaraženo je opasnom bolešću, međutim razlog nije ubod, kako bi se prvo moglo pretpostaviti, nego konzumacija neprokuhanog kozjeg mlijeka, piše Dnevnik.hr.

Prema tvrdnjama epidemiologinje Marine Kovačević, testirali su još sedmero osoba, a još dvije su imale nekakve specifične simptome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije se razvila prava klinička slika krpeljnog meningoencefalitisa i kod njih je dokazano da su se i oni u biti zarazili i isto su rekli u anamnezi da su koristili to neprokuhano kozje mlijeko. Oni koji su isto u tom periodu koristili to mlijeko, ali su ga termički obradili nisu se razboljeli'', rekla je.

Treba biti na oprezu

Dok su kozama s područja općine Lokve uzeti uzorci krvi i mlijeka te poslani na daljnju analizu, stanovnici trebaju biti na oprezu, pogotovo za sunčanog, toplog i vlažnog vremena. Krpelji obitavaju na lišću, granama te u niskom raslinju, a njihov ubod izaziva svrbež i crvenilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pse i mačke treba tretirati preparatima protiv krpelja, a što se tiče domaćih životinja, koze pogotovo treba tretirati ektoparazitima'', kazao je veterinar Matija Paulović za Dnevnik.hr.

Simptomi bolesti su povišena temperatura, glavobolja, bolovi u kostima, slabost. Moguće je zaštiti se cjepivom, a ako se ne cijepite Kovačević savjetuje da nosite duge rukave i duge hlače te se pregledate nakon boravka u prirodi. Da savjete treba shvatiti ozbiljno, budući da krpelji prenose i virusne i bakterijske bolesti, govori i prošlogodišnji slučaj preminulog Sandre. ''Sandro je vjerojatno udahnuo krpelja. Taj krpelj se inkubirao u organizmu i nakon toga je došlo do te bolesti'', ispričala je njegova majka Dina Štimac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo