BEZ DOKAZA NE MOGU NIKUD / Hrvatska dopisnica javila se iz zemlje koja je maksimalno otežala život necijepljenima: 'Svakodnevica im nije laka'

Image
Foto: Profimedia

Stručnjaci u SAD-u upozoravaju da nije sve završeno i da se pandemija koronavirusa događa u ciklusima

13.11.2021.
8:29
Profimedia
VOYO logo

Hrvatska dopisnica HRT-a u Washingtonu Branka Slavica rekla je jutros za HRT da u SAD i Europa u raskoraku, kada je bolja epidemiološka situacija u Europi, lošija je u SAD-u i obrnuto. Od 9. mjeseca u padu je broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih, a razlog tome je visoka procijepljenost.

"2/3 odraslih Amerikanaca je primilo barem jednu dozu cijepljena. Necijepljenima svakodnevica nije laka u većini gradova - od odlaska na posao, u restorane, teretane jer se traži dokaz o cijepljenju", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da stručnjaci upozoravaju da nije sve završeno i da se pandemija događa u ciklusima. S dolaskom zime, ljudi će provodit više vremena u zatvorenom prostoru, slabi snaga cjepiva i očekuje se treća doza za veliku većinu Amerikanaca.

Image
ONI SU POŠTEĐENI /

Europom drma novi val zaraze, ali neke zemlje se uspješno odupiru: Koja je tajna njihova uspjeha?

Image
ONI SU POŠTEĐENI /

Europom drma novi val zaraze, ali neke zemlje se uspješno odupiru: Koja je tajna njihova uspjeha?

Čeka se odobrenje za treću dozu svima

Cjepivo je besplatno i lako dostupno, a prva i druga doza mogu primiti bez najave. Što se tiče treće doze, još uvijek se cijepe stariji od 65 godina i oni koji imaju zdravstvenih problema, no Pfizer je tražio od agencije za lijekove zeleno svjetlo za treću dozu cjepiva za sve građane i velika je vjerojatnost da će se to brzo i dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrila je da analitičari povlače crtu i dijele Ameriku na crvenu i plavu, savezne države u kojima su na vlasti republikanci i demokrati. Ispostavilo se da je veća procijepljenost u državama gdje su na vlasti demokratski guverneri. Slavica je rekla da je u 10 saveznih država procijepljenost između 75 i 80% s dvije doze. Dvije države su republikanske države, a na ljestvici je i država koju vodi demokratski guverner.

"U većini država procijepljeno je, barem prvom dozom, oko 76% građana, to je prosjek. Dvije male savezne države Idaho i Zapadna Virginija imaju procijepljenost manju od 50%. Zajedničko im je da imaju malo stanovnika i obje države vode republikanski guverneri", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većinom bez covid-potvrda

Slavica kaže da SAD uglavnom nema sustav covid potvrda, već komadić kartona koji je izdao centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Jedino New York i Kalifornija imaju digitalni sustav covid potvrde, zbog čega se mnogi bune. Iako je uglavnom dovoljna fotografija s mobitela tog kartona, u službenijim situacijama treba pokazati potvrdu.

30% Amerikanaca se nije cijepilo, a prema rezultatima istraživanja, ne cijepe se jer se boje dugoročnog učinka cjepiva, neki se boje igle, a neki žele svoju slobodnu volju i ne vjeruju u pandemiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo