problemi zbog olujnog vjetra / Olujni vjetar zatvorio ceste, Jadran pod crvenim i narančastim alarmom: U četvrtak stiže snijeg!

Image
Foto: Pixsell/meteoalarm

Mnoge ceste otvorene su samo za osobna vozila, a u Velebitskom kanalu na snazi je crveni alarm

11.12.2019.
7:47
Pixsell/meteoalarm
VOYO logo

Olujni vjetar radi velike probleme duž obale pa je za područje Velebitskog kanala na snazi je i crveni alarm. Očekuju se udari bure koja do čak 140 kilometara na sat! Riječ je o opasnim vremenskim uvjetima, osobito u prometu i na moru pa treba biti oprezan. 

Na području Istre, Rijeke, Kvarnera i Dalmacije proglašen je narančasti alarm zbog mogućih udara vjetra i do 100 kilometara na sat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog olujnog vjetra za sav su promet zatvorene: autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče, između čvorova Sveti Rok i Posedarje, a obilazak je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most, izvijestio je u srijedu ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica, a obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar i Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina) na: Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog, državnoj cesti Borje-Klapavice, autocesti čvor Draga-čvor Šmrika, lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica. dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II.skupina) na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Karlobaga.

Kolnici su mjestimice mokri i skliski, a mogući su i odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

U prekidu su trajektne linije: Prizna-Žigljen, katamaranska linija Rijeka- Lun (Tovarnele)-Rab te katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Milna-Split, Jelsa-Bol-Split

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadarsko okružje i brodska linija Vrgada-Pakoštane-Biograd.

Popodne smirivanje, u četvrtak snijeg! 

Prema prognozi Dunje Mazzocco Drvar, meteorologinje RTL-a, poslije podne u središnjoj Hrvatskoj pretežno vedro, a kad vjetar stane bit će svakako i ugodnije nego u prvom dijelu dana. Najviša temperatura oko 3 ili 4 stupnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Slavoniji i Baranji postupno razvedravanje dok će se najviše oblaka zadržati u istočnoj Posavini i Srijemu. I ovdje će vjetar poslijepodne već oslabjeti, a temperatura će dosegnuti oko 5 Celzijevih stupnjeva. 

Na jugu će bura dijelom oslabjeti, a na otvorenom moru okrenut će na tramontanu. Sa slabljenjem vjetra bit će ipak manje hladno. Sunčano i suho, dnevna temperatura do 15 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjevernom Jadranu i u gorju sunčano i suho sa slabom burom i tramontanom. Temperatura u Gorskom kotaru i Lici od 0 do 3, u Podvelebitskom primorju i kopnenoj Istri od 6 do 9, a na moru oko 10. Pri ovim temperaturama, jasno, vrhovi Velebita ostat će bijeli, a već u četvrtak snježni pokrivač će se još malo podebljati. Ali samo u najvišem gorju, drugdje će padati većinom kiša ili susnježica koja neće stvarati snježni pokrivač.

Oborine će u petak biti obilne, lokalno će opet pasti 30 i više litara kiše po četvornom metru. Nakon ovog prodora koji je spomenut već na početku, kreće nova južina koja će potrajati najmanje tjedan dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično i na moru. Slijedi novo pogoršanje s kišom koja će u petak nerijetko biti i jaka i obilna, a pratit će je vjetrovi drugog i trećeg kvadranta. Od subote suho i toplije. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo