Zabranjeno voće / Ojkačima branitelji zabranili nastup u Petrinji, pa su ojkali u Direktu

Mara Vilus se nada da su se smirili strasti, a tvrdi kako se u priču uključuje i policija koja će ih štiti

29.8.2018.
22:53
VOYO logo

Nikad se u Hrvatskoj nije toliko govorilo o ojkači kao proteklih dana. U Petrinji je u subotu trebao biti održan festival ojkače - ali je otkazan jer je 12 od 13 skupina, koje su trebale sudjelovati, otkazalo sudjelovanje.

Učinili su to, kažu, iz straha: zbog pritiska dijela braniteljskih udruga, koje su potom u dijelu javnosti postale poznatije kao zabraniteljske udruge. Festival, čiji je organizator Srpsko kulturno umjetničko društvo Prosvjeta, na kraju će se ipak  održati ali početkom studenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mara Vilus, predsjednica Organizacijskog odbora Festivala Ojakače, objasnila je u RTL Direktu da je ojkača, koja je srpska inačica hrvatske gange ili rere, slična potonjoj no da postoje razlike u nijansama pjevanja, tekstu i području na kojem se pjeva.

"To je autohtoni izraz Srba u Hrvatskoj i na cijelom ovom području Dalmacije, Like, Korduna, Banije i dijela Hercegovine", dodaje Vilus. Otkriva i na koji način ojkači, koji su raštrkani po više mjesta na Baniji, imaju probe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško nam je i stvara nam financijsko troškove okupljanje. Imamo derutni, skoro razrušreni dom u Moštanici. Imamo dvije prostorije koje služe za održavanje proba. Da nam netko napravi dom to bi bilo bogatstvo za sve", kazala je.

Braniteljske udruge su im zamjerile što na festivalu ne mogu sudjelovati Hrvatske skupine ojkača, no Vilus objašnjava kako su upravo zvali ojkače iz Hrvatske i Dalmacije gdje ih najviše ime. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smetala ih je činjenica da su ljudi pratili medije i da su se uplašili, ne žele skandale, žele miran život, a eto mi smo odlučili da se borimo za naš festival. 

Bit će ga 20. studenog, to je dogovren novi termin zajedno s gradom Petrinje i gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem koji nam je pored pokroviteljstva koje nam je davao, odlučio maksimalno pomoći da azajedničkim snagama organiziramo festival", kazala je Vilus. Nada se da su se smirili strasti, a tvrdi kako se u priču uključuje i policija koja će ih štiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo