'NEĆU KORISTITI TAJ OTROV' / Zagrebačkom odvjetniku prijeti brutalna kazna jer ne želi koristiti dezinficijens

Image
Foto: Marin Tironi/Pixsell

Priča je započela tako što je raspravni sudac odvjetniku ponudio dezinficijens, koji je odvjetnik odbio, a svoj nije imao

18.1.2022.
7:57
Marin Tironi/Pixsell
VOYO logo

Zbog toga što je odbio dezinficirati ruke prilikom ulaska u sudnicu jedan zagrebački odvjetnik mogao bi tu grešku platiti gotovo 10.000 kuna. Apsurdno je, pak, to što sudovi kao takvi sami ne mogu provoditi mjere, pa bi troškove mogla snositi država, piše Dnevnik.hr.

Priča je započela tako što je raspravni sudac odvjetniku ponudio dezinficijens, koji je ovaj odbio, a svoj nije imao. "Nećemo se rukovati, a ja neću koristiti otrov koji mi se nudi", kazao je odvjetnik sucu, zaradivši tako kaznu od 10.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dovedeni smo do apsurda'

No, kaznu bi mogli dobiti sudovi, budući da je predsjednik Vrhovnog suda (VS) naveo smjernice za postupanje za vrijeme pandemije, a jedna od njih navodi da se "Zabranjuje održavanje svih rasprava ako se u sudnici ne može postići razmak od dva metra između osoba".

Image
VRATILA SE BRŽE OD OČEKIVANOG /

Europska unija pod prijetnjom duge dvostruke epidemije: 'Ako počnemo ukidati sve mjere...'

Image
VRATILA SE BRŽE OD OČEKIVANOG /

Europska unija pod prijetnjom duge dvostruke epidemije: 'Ako počnemo ukidati sve mjere...'

"Mislim da smo dovedeni do jednog kompletnog apsurda", kazao je za Dnevnik Nove TV odvjetnik Branko Šerić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je li predsjednik VS-a svjestan da su mjere na neki način neprovedive, glasnogovornik Vrhovnog suda RH, sudac Željko Pajalić kazao je da je to potrebno upitati predsjednika VS-a.

"Svjestan je predsjednik, naravno da je predsjednik suda svjestan kakva je situacija u sudstvu", poručio je sudac Pajalić, ilustrirajući pritom trenutnu situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dovoljno vam je otići na općinski građanski sud u Zagrebu, gdje su se, otkad sam ja došao, prije više od 35 godina, hodnici počeli pretvarati u male sudnice, a stranke sjede u naručju sucima", kazao je, pokazujući pritom ekipi Dnevnika Nove TV prostoriju koja je izvorno bila knjižnica, a sada će biti sudnica.

Zloupotreba covid potvrda

Na Županijskom sudu u Varaždinu imaju i veliku raspravnu dvoranu za slučajeve s više okrivljenih. "Snašli smo se. Glavni cilj nam je da se rasprave održavaju, da do odgode dođe samo u krajnjoj situaciji kad doista nemamo fizičkih mogućnosti ni načina s pridržavanjem epidemioloških mjera", rekao je Igor Pavlić, glasnogovornik Županijskog suda u Varaždinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dođe li do nezakonitog rada sudova svaka odgoda je potencijalna tužba državi, a i covid potvrde nalaze se u sivoj zoni jer će nedolazak na sud biti opravdan ako je netko ne može nabaviti. Šerić ističe da zloupotreba već ima.

"Dovoljno je da netko najavi s kućnim testom da je pozitivan, što će čovjek u toj situaciji? Da poslika taj test i odvjetnik pošalje sudu, što će i sud? Mora odgoditi", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo