ZAVRŠILA SJEDNICA VRHA HDZ-A / Bačić tvrdi da neće biti ništa od rekonstrukcije Vlade: 'Vjerojatno ovako jaki HDZ smeta onima izvan stranke'

Vodstvo HDZ-a je na sjednici Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a raspravljala o uhićenju ministra Darka Horvata i krizi vlasti

21.2.2022.
15:21
VOYO logo

Završena je redovita sjednica Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a. Na sastancima bilo je razgovora o aktualnoj političkoj situaciji, odnosno o uhićenju sada već bivšeg ministra Darka Horvata.

Nakon sjednice izjavu je dao potpredsjednik HDZ-a i predsjednik saborskog kluba HDZ-ovih zastupnika Branko Bačić. Premijer i predsjednik stranke Andrej Plenković se nije nakon sastanka u HDZ-u obratio novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Raspravljamo aktualne događaje i pripremu za tjedan pred nama. Premijer nas je upoznao s najvažnijim događajima, prvenstveno s paketom mjera zbog povećanja cijena energenata. Upoznao i nas je i s odlukom EK o produljenju za korištenje sredstava. Bilo je riječi o postupanju DORH-a prema ministru Horvatu. Upoznao nas je saznanjima koje ima on, to su saznanja koja i mi možemo iščitati iz medija", rekao je.

"Stav HDZ-a je da se vladajuća većina zalaže za potpunu neovisnost pravosuđa u sudbene vlasi i takvo je naše postupanje od prvoga dana", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je nama sporno je što već dugi niz DORH-a iz institucija cure određeni podaci koji kod javnosti stvaraju dojam da je osoba o kojoj se radi kriva. To je nama u HDZ-u neprihvatljivo i ne možemo to podržati. Očekujemo da glavna državna odvjetnica da utvrdi kako takve informacije dolaze u javnost i tko ih pušta", rekao je Bačić.

O novom ministru već sutra

"Stav je da se još ovaj tjedan imenuje novi ministar graditeljstva i prostornog uređenja, već sutra ćemo razgovarati o tome na koalicijskom sastanka. Obnova je važna i smatramo da u ovom trenutku treba što prije imenovati novog ministra graditeljstva. U ovom trenutku nema govora o rekonstrukciji vlade. O tome nismo razgovarali", odgovorio je Bačić na pitanja novinara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko mi imamo informacija, Milošević i Aladrović nisu pozvani na obavijesne razgovore da pruže informacije. Kada i ako do toga dođe, kada budemo imali podatke za što bi se te ministre teretilo, onda ćemo o tome na razini vlade i vladajuće koalicije otvoriti raspravu. U ovom trenutku nemamo informacije", dodao je.

"Predsjednik nas je upoznao s informacijama koje ima. Svi su ministri dok imaju povjerenje premijera. Za sada očekujemo da se navodi koji se njima stavljaju na teret DORH priopći i njima i javnost. Kada budemo imali informacije koje bi teretili ministre onda će predsjednik vlade donijeti odluku. U ovom trenutku nemamo informacije", rekao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li riječ o obračunu unutar HDZ-a, rekao je da na takvu konstrukciju neće odgovoriti.

"Aladrović ima potporu premijera. Odbacujem da bi netko u HDZ-u pakirao ministru Aladroviću. Vjerojatno ovako jak HDZ smeta onima izvan HDZ-a. Na sjednicama u HDZ-u premijer i vlada dobili su punu podršku", rekao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez izjava za medije

Nitko od HDZ-ovaca nije htio davati izjave za medije prije sjednice, a među njima ni sam Plenković.

“Ja sam danas u Gospiću rekao sve što sam imao reći. Danas sam imao pametnu izjavu, vidjeli ste”, rekao je ministar Oleg Butković referirajući se na svoju raniju izjavu kada je na pitanje novinara da preuzme Horvatovo ministarstvo rekao da već ima resor od 56 velikih tvrtki i da su njegove "intelektualne i političke sposobnosti srednje razine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Banskih dvora poručuju kako je parlamentarna većina čvrsta i stabilna te da neće biti izvanrednih izbora. Također, sastanak koalicije bit će sutra, potvrđeno je iz Vlade.

Image
ANALIZA NET.HR-A /

Puštanjem balona panično se pokušava kontrolirati šteta. No, pogled u utrobu Vlade otkriva razmjere katastrofe

Image
ANALIZA NET.HR-A /

Puštanjem balona panično se pokušava kontrolirati šteta. No, pogled u utrobu Vlade otkriva razmjere katastrofe

Milošević tvrdi da je postupao po zakonu

U međuvremenu se, potpredsjednik Vlade Boris Milošević oglasio na Facebooku gdje nije želio komentirati posljednje optužbe nakon uhićenja sad već bivšeg ministra Darka Horvata, naglasivši da je uvijek postupao u skladu sa zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek sam postupao u skladu sa zakonom, ulažući sav svoj trud i politički rad u borbu protiv diskriminacije koja je nažalost prisutna u našem društvu, na svim područjima, uključujući razvijenost i ekonomsku održivost života na pojedinim područjima RH", napisao je između ostalog.

Čuraj: 'Izbori su najlošija opcija'

Stjepan Čuraj iz HNS-a rekao je kako misli da su izbori najlošija opcija za građane Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ono što trebamo gledati je možemo li imati Vladu koja funkcionira, Vladu koja je stabilna. Ako idemo u tom smjeru, rekonstrukcija je možda jedan od načina i tu premijer ima našu podršku. Ako nemamo stabilnu Vladu, onda su izbori jedina opcija, a to mislim da je najlošija opcija za građane. Prije svega, što se tiče oporbe, bilo bi čudno imati oporbu koja ne zaziva nove izbore”, rekao je.

Do imenovanja novog ministra, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine vodit će državna tajnica Dunja Magaš, odlučio je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je donio odluku kojom se određuje da Dunja Magaš, državna tajnica u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, upravlja tim ministarstvom do stupanja na dužnost novoga ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, izjavio je Hini glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Milošević dao mandat na raspolaganje

Premijerova odluka uslijedila je nakon što je na osobni zahtjev razriješen ministar Darko Horvat koji je uhićen i u istražnom je zatvoru, a Uskok ga tereti za zlouporabu položaja i ovlasti. Kad je riječ o stavljanju na raspolaganje mandata potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića iz Vlade upućuju na izjavu Plenkovića tijekom subotnje konferencije za medije da su "mandati svih ministara uvijek na raspolaganju predsjedniku Vlade, od prvog dana, pa tako i u ovim okolnostima, to jednako vrijedi i za Josipa Aladrovića i Borisa Miloševića".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je danas da je potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Milošević stavio svoj mandat na raspolaganje, nakon što je prema neslužbenim informacijama također osumnjičen u aferi s bespovratnim poticajima.

Iz Vlade su potvrdili da će se u utorak održati sastanak parlamentarne većine na kojoj će se razgovarati o aktualnoj političkoj situaciji, a poručuju kako je parlamentarna većina čvrsta i stabilna te da neće biti izvanrednih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo