DRAGAN ŠOLAK / Odobreno preuzimanje Nove TV: kontroverzni Srbin stoji iza čitave medijske operacije

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

United Group vlasnik je i N1 televizije, Doma TV-a te Sportkluba, dok u regiji posjeduje čitav niz kompanija iz medijskog i telekomunikacijskog sektora (POP TV, Kanal A, Telemah, Total TV...)

26.3.2018.
18:11
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Na današnjoj sjednici Vijeće za elektroničke medije jednoglasno je odlučilo da su stečeni zakonski uvjeti da tvrtka Slovenia Broadband, koja posluje u sklopu američkog fonda KKR, preuzme vlasništvo sto posto dionica društva Nova TV d.d. Novi je to moment u preuzimanju spomenutg društva jer je koncentracija vlasništva dosad bila u suprotnosti za Zakonom o elektroničkim medijima.

Preuzimanje Nove TV vodi United Group, kompanija koja je pak u vlasništvu fonda KKR. Jedan od ključnih ljudi Uniteda Groupa je srbijanski poduzetnik Dragan Šolak, osnivač kompanije koju je prije četiri godine prodao moćnom američkom fondu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Dragan Šolak?

Šolak je nedavno bio i predmet rasprava u poslovnim krugovima regije zbog navodnih optužbi da izbjegava plaćanje poreza, a veliku je pažnju privukla i njegova kupnja zrakoplova Falkon 2000 LXS. Pasionirani je ljubitelj golfa te živi na relaciji Ljubljana - Los Angeles.

U posao je ušao još 90-ih trgujući glazbenim pravima za područje bivše Jugoslavije. Posao je počeo skromno, u malom uredu u Skadarskoj ulici u centru Beograda, no vrlo brzo seli u Ljubljanu te tamo pokreće biznis, a danas njegova grupa drži oko 70 posto slovenskog telekoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

United Group vlasnik je i N1 televizije, Doma TV-a te Sportkluba, dok u regiji posjeduje čitav niz drugih kompanija iz medijskog i telekomunikacijskog sektora (POP TV, Kanal A, Telemah, Total TV...).

Odobrenjem preuzimanja Nove TV, Šolak, dakle, U Hrvatskoj postaje vlasnik TV-kuće s nacionalnom koncesijom, a otprije u portfelju ima dvije regionalne televizije koje program emitiraju u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka Vijeća za elektroničke medije dolazi što su i to tijelo i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja lani odbile preuzimanje Nove TV, jer bi u tom slučaju koncentracija vlasništva na medijskom tržištu u Hrvatskoj bila u rukama jednog vlasnika u prevelikom postotku. No bila je to samo odgoda preuzimanja Nove TV. Ukupna "medijska operacija" vrijedna je oko 230 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo