tko je on? /

Odluka Ustavnog suda nije prošla jednoglasno: ovaj sudac jedini je bio protiv pobačaja

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Ovo nije prvo izdvojeno mišljenje ovog suca. Od kolega se izdvojio i krajem prošle godine, kada je Ustavni sud odbio ustavnu tužbu Josipa Šimunića

2.3.2017.
22:22
Sanjin Strukić/Pixsell
VOYO logo

Odluka Ustavnog suda o pobačaju na koju je hrvatska javnost čekala punih 26 godina, nije prošla jednoglasno. Od 13 ustavnih sudaca, jedan je bio protiv odluke da se postojeći zakon postroži. Riječ je o Miroslavu Šumanoviću, uglednom zagrebačkom odvjetniku koji sudački stolac u Ustavnom sudu grije od prošle godine. On je ustvrdio da 'embrij nije neljudsko biće', piše Tportal.

Dok je većina sudaca odbila argumente Hrvatskog pokreta za život i obitelj koji je 1991. tražio ocjenu ustavnosti zakona kojim je reguliran pobačaj, a koji je Hrvatska naslijedila od Jugoslavije, izdvojeno mišljenje imao je Šumanović. On smatra da život treba zaštititi od samog začeća, a predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ustvrdio je da nije na njima da odlučuju kada život počinje, iako su tražili mišljenje uglednih liječnika koji su rekli da život počinje spajanjem muške i ženske spolne stanice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE JOŠ:

>> Predsjednik Ustavnog suda: 'Kad bi pobačaj bio zabranjen, samo bi se povećala smrtnost žena'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Odbijen zahtjev za zabranu pobačaja: 'Zakon je u skladu s Ustavom'

>> 'Pravo na pobačaj ne postoji': ProLife najavio skupljanje potpisa protiv abortusa po cijeloj Hrvatskoj

>> 'Povijesna odluka', 'kompromisno rješenje', 'dokaz da smo u 21. stoljeću'...reakcije na odluku Ustavnog suda o pobačaju

"Zaključno, mišljenja sam da embrij nije 'neljudsko biće', odnosno 'nebiće', nego ljudsko biće u određenoj fazi razvoja i da mu zato pripada temeljem inherentnog ljudskog dostojanstva pravo na život prema čl. 21. st. 1. Ustava u punom opsegu", stoji u njegovu obrazloženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelo obrazloženje suca Šumanovića o tome zašto je imao izdvojeno mišljenje možete pročitati ovdje, počevši od 86. stranice.

Da će sudac Šumanović imati konzervativnije stavove od ostalih kolega, dalo se naslutiti zbog činjenice da je bio dio pravnog tima koji je zastupao udrugu Grozd kada su podnosili ustavnu tužbu protiv zdravstvenog odgoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo nije prvo izdvojeno mišljenje ovog suca. Od kolega se izdvojio i krajem prošle godine, kada je Ustavni sud odbio ustavnu tužbu Josipa Šimunića kojom je htio poništiti kaznu Prekršajnog suda koju je zaradio zbog izvikivanja 'Za dom spremni' na stadionu u Maksimiru nakon utakmice Hrvatska – Island 19. studenoga 2013. godine.

Šumanović je bio član komisije za pomilovanja predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a sredinom 1990-ih i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, piše Tportal.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo