NIJE BILO U 12 / Odgođeno glasovanje u Saboru, oporba ljutita i optužuje: 'Bandić je ucijenio Plenkovića'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Najava predsjedatelja Sabor glasovanje po raspravljenim točkama umjesto u podne odraditi sat poslije razljutila je u petak saborsku oporbu

20.9.2019.
13:15
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Najava predsjedatelja Furija Radina da će Hrvatski sabor glasovanje po raspravljenim točkama umjesto u podne odraditi sat poslije razljutila je u petak saborsku oporbu.

Gordan Maras (SDP) pripisao je odgodu glasovanja tome što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ucijenio premijera Andreja Plenkovića, a šef SDP-a Davor Bernardić rekao je da je to pokazatelj da se vladajuća koalicija ne može dogovoriti ni o terminu glasovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U vladajućoj koaliciji nema suglasaja ni oko čega, vlada kompletan razdor pa se ne može dogovoriti ni oko termina glasovanja", ustvrdio je Bernardić.

Odgodom su nezadovoljni i HSS-ovci koji su pak tražili stanku u čemu im je predsjedatelj Radin u konačnici udovoljio. Kada se većina skupila, glasovanje je normalno počelo oko 13.10 sati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plazonić: Novi zakon ne otvara vrata ulasku GMO-a u Hrvatsku nego postrožuje kontrolu

 U saborskoj raspravi o novom zakonu o genetski modificiranim organizmima (GMO) glavno pitanje zastupnika u petak bilo je - otvaraju li se tim zakonom vrata ulasku GMO proizvoda u Hrvatsku, što je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić odlučno odbacio, naglasivši da zakon upravo postrožuje kontrolu.

Zakonom se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s EU direktivom koja se odnosi na GMO, odnosno koja razrađuje procjenu rizika GMO-a za okoliš, njime se povećava sljedivost GMO proizvoda te postrožuje kontrola, uporaba i efekti korištenja GMO proizvoda, rekao je Plazonić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističe kako je neopravdan strah da ćemo biti preplavljeni GMO proizvodima i postati pokusni kunić za GMO, jer se kontrola jača.

Što se tiče uvođenja GMO-a ili zabrane upotrebe u poljoprivredne svrhe, rekao je Plazonić, EU direktiva omogućava svakoj članici EU-a odluči hoće li zabraniti uzgoj ili ne. Dodaje kako je strah od nekontrolirane upotrebe GMO poljoprivrednih proizvoda također neopravdan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plazonić: Zakon pojačava i postrožuje kontrolu 

Hoće li police trgovina preplaviti GMO proizvodi, hoćemo li postali pokusni kunić za GMO, uvodi li se na mala vrata GMO u Hrvatsku i hoće li Hrvatska ostati GMO free zemlja, pitali su u raspravi zastupnici.

"Ovaj zakon nije Trojanski konj, on nikakve darove ne donosi, on samo pojačava, postrožuje uopće kontrolu i sljedivost svih proizvoda", poručio im je Plazonić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Jovanović (SDP) izrazio je nada da neće ponovno zavladati histerija i neopravdana uzbuna budući da ovaj zakon ide u korist protivnika GMO-a.

Kao najvažniju razliku u odnosu na važeći zakonodavni okvir izdvojio vođenje primjene lijekova i medicinskih proizvoda koji sadrže GMO u svrhu provođenja kliničkih ispitivanja, genskih terapija, prevencija i liječenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nijedna zemlja u svijetu ne može biti u potpunosti GMO free jer bi to značilo da se ne bi mogla provoditi biomedicinska istraživanja, proizvoditi lijekovi i antiobiotici", kazao je.

Da ne treba stvarati paranoju kako je zakon "dozvola za trovanje hrvatskog naroda" složio se i Ivan Ćelić (HDZ) posebno naglasivši da GMO sjeme u Hrvatskoj ima status zakonski zabranjenih droga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Križanić (HDZ) naveo je podatak kako je u prva tri mjeseca 2019. inspekcija Ministarstva zdravstva ispitala 92 uzorka hrane i da su svi bili negativni na GMO. Dodao je i da Ministarstvo poljoprivrede, monitoringom GMO-a, u sjemenju i zelenoj masi u 2018. nije našlo nijedan pozitivan uzorak.

Sve hrvatske županije žele ostati GMO free

Sve županije u Hrvatskoj izrazile su da žele ostati GMO free i ovaj zakon bi to trebao osigurati, naglasio je Davor Vlaović (HSS). Zatražio je do drugog saborskog čitanja izbacivanje iz prijedloga zakona dijela koji dopušta pokuse na otvorenim poljima s GMO materijalima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miro Bulj iz Mosta upozoravajući na štetnost GMO-a za zdravlje ljudi najavio je ponovno upućivanje u saborsku proceduru prijedloga zakona kojim bi se u potpunosti zabranio GMO u cijeloj Hrvatskoj.

Prijedlog zakona o genetski modificiranim organizmima (GMO) u prvom čitanju podržali su i vladajući i oporba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike