ODBOR ZA PRAVOSUĐE O LEX AGROKORU: / Oporba napala ministra pravosuđa: 'Hoće li država nadoknađivati štetu?'

Image

Uoči sutrašnje rasprave u Saboru o tzv.

4.4.2017.
14:03
VOYO logo

Odbor je većinom glasova prihvatio prijedlog zakona koji bi se odnosio na kompanije s više od 5000 zaposlenih i obvezama većim od 7,5 milijardi kuna, a prema podacima Fine, u Hrvatskoj je deset takvih tvrtki u kojima radi 11,5 posto od ukupno zaposlenih u pravnim osobama. Zajednički prihod tih tvrtki 2015. godine je iznosio 4,6 posto BDP-a.

Image
LEX AGROKOR SUTRA IDE U HITNU PROCEDURU: /

'Bude li potrebno, Todoriću će se oduzimati i privatno vlasništvo kako bi se podmirili dugovi'

Image
LEX AGROKOR SUTRA IDE U HITNU PROCEDURU: /

'Bude li potrebno, Todoriću će se oduzimati i privatno vlasništvo kako bi se podmirili dugovi'

Grbin: Plaća radnika ovisit će o milosti Vladina povjerenika

Prijedlog zakona predstavio je ministar pravosuđa Ante Šprlje rekavši da se njime ide u smjeru omogućavanja normalnog funkcioniranja hrvatskog gospodarstva, a da je smisao zakona osiguravanje kvalitetnih mehanizama koji bi omogućili opstojnost velikih tvrtki u skladu s uvjetima iz zakona, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to se osvrnuo SDP-ovac Peđa Grbin predloživši da Odbor donese zaključak kojim bi se u Saboru o ovom zakonu povela rasprava i postupak kao da je riječ o donošenju organskog zakona s obzirom na to da se on odnosi i na neke stvari riješene Ustavom.

"Dio je ispravno uređen u stečajnom zakonu vezano uz određene tražbine, pa i one radnika, a to ovdje nije slučaj. Niti jedan radnik Agrokora neće moći pokretati postupke radi ostvarivanja svojih prava iz radnog odnosa i dovedeni su u situaciju da će njihova plaća ovisiti o milosti Vladina povjerenika'', kazao je Grbin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Miljenić: Netko je radio dugove i dobro živio, a sada...

''Iz ovog zakona ste u odnosu na prvi nacrt izbacili odredbu o naknadi štete, no ona i i dalje ostaje jer Republika Hrvatska imenuje povjerenika i nitko ga osim nje ne može razriješiti pa samim time imajući na umu i ostale nepravilnosti, RH može odgovarati za štetu koja će evidentno nastati. Vi ste se možda ogradili od štete prema vlasniku, ali prema svima ostalima - malim, srednjim, velikim dobavljačima... RH ostaje odgovorna za štetu jer se oni neće moći naplatiti. I zato zbog svega navedenog, a govorim u ime kolega iz stranke, mi ovakav zakon u ovakvom obliku ne možemo podržati'', zaključio je Grbin.

Na Grbinove kritike nadovezao se i njegov stranački kolega Orsat Miljenić koji 'ustavno problematičnom' smatra odredbu po kojoj bi Vladin povjerenik mogao odlučivati o potraživanjima između velikih i malih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Zaštita vjerovnika bi trebala biti osnovni cilj ovakvog zakona, ali meni je potpuno neprihvatljivo da radimo razliku između velikih i malih. Je li nam cilj štititi proizvodnju ili financijske usluge, mali moguće neće dobiti ništa i to je potencijalno silno velik problem", kazao je Miljenić zaključivši da prema ovom prijedlogu zakona država ne bi mogla voditi upravni postupak.

''Netko je radio dugove i apsolutno dobro živio, a sad kažemo da će država ući, ali tvoju imovinu nećemo dirati, to građanima ne može biti prihvatljivo'', dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šprlje: Vlada neće imati milosti ako se dokaže zloupotreba

Odgovarajući na kritike Grbina i Miljenića, ministar Šprlje je kazao da je "riječ o priči koja traje godinama i neće se riješiti u nekoliko dana, ali je važno da krenemo u njeno raspetljavanje i da se vidi što mi kao država i društvo možemo poduzeti da se spriječi nastupanje posljedica i da se omogući građanima normalno funkcioniranje''.

"Zakon ide na to da se spriječi urušavanje gospodarstva. Nije smisao stečaj, za to postoji stečajni zakon. Ovdje imamo zaštitu tržišta i gospodarskog sustava Republike Hrvatske. Naplata razlučnih vjerovnika se odgađa, dajemo poduzećima vremena da se stabiliziraju kako bi vjerovnici mogli ostvarivati svoja prava, da se restrukturiranjem postigne održivost poslovanja, odnosno i zaštita interesa vjerovnika'', kazao je Šprlje dodavši da 'Vlada "neće imati milosti ako se dokaže da je bilo zloupotrebe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na to mu je odgovorio Grbin rekavši: "Zar će 15 godina Porezna uprava čekati da završi postupak protiv nekoga tko će završiti vjerojatno u Brazilu?"

SDP-u ‘LEX AGROKOR’ NEPRIHVATLJIV: ‘Ovo ne smije postati slučaj ‘spašavanje vojnika Ryana’, Plenković nije Tom Hanks’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike