NEMA SE NOVCA? / Odbačen amandman: Svi HDZ-ovci iz Dalmacije protiv ulaganja u drugu najbitniju hrvatsku bolnicu!

Image
Foto: Miranda Cikotic, Patrik Macek/PIXSELL

Protiv dodatnih sredstava za KBC Split glasovali su svi HDZ-ovi saborski zastupnici

19.11.2019.
17:44
Miranda Cikotic, Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor donio je u četvrtak državni proračun za iduću godinu s projekcijama za 2021. i 2022. godinu, po kojemu će ukupni prihodi države u idućoj godini iznositi nešto više od 145 milijardi kuna, a rashodi nešto više od 147 milijardi kuna, piše Splitski dnevnik.

Splitski KBC drugi po važnosti u Hrvatskoj

Međutim, ono što je važno jest da za drugu po veličini bolnicu u Hrvatskoj, koja je jedina na potezu od Splita do Dubrovnika, nije bilo dodatnih 10 milijuna kuna koje su amandmanom tražili saborski zastupnici MOST-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako u Saboru sjedi velik broj dalmatinskih zastupnika HDZ-a, svi su oni glasovali protiv amandmana kojim se tražilo da se sredstva za kapitalna ulaganja u KBC Split za 2020. godinu podignu s 4 na 14 milijuna kuna. Za usporedbu, dogodine se u riječku bolnicu ulaže 103 milijuna kuna, u zagrebačke bolnice oko 50 milijuna kuna, a u osječku oko 9 milijuna kuna.

A splitski KBC je nakon zagrebačkog druga bolnica po važnosti u Hrvatskoj koja godišnje primi od pola do milijun pacijenata iz cijele Dalmacije, susjedne Bosne i Hercegovine, a u sezoni i brojne turiste. I dok je splitski KBC jedina velika bolnica u regiji kojoj gravitira i do milijun ljudi, u Zagrebu isti broj ljudi na raspolaganju ima sedam bolnica pa iznenađuje ova razlika u izdvajanjima u proračunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Splitu se tako samo na MSCT-u na mjesec pregleda oko 3000 pacijenata, od kojih je čak 70 posto onkoloških. Svakog mjeseca stotinjak onkoloških pacijenata mora ići na listu čekanja, a najviše se čeka na MSCT abdomena i MSCT pluća, kao i za MR mozga i MR abdomena.

Dodatnih deset milijuna kuna itekako bi dobro došlo bolnici koja se već duže bori s nedostatkom odgovarajuće opreme i kadra, ali i s listama čekanja. Usto, pacijenata je svakim danom sve više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne želim to komentirati. Mi ćemo sve zacrtane projekte ostvariti'', bio je kratak ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović.

Projekte će vjerojatno ostvariti s pomoću sredstava europskih fondova, ali sva ta sredstva zahtijevaju vrijeme, a upravo je to ono čega splitska bolnica nema. Zato je upitno zašto su svi HDZ-ovi zastupnici iz Dalmacije glasovali protiv povećanja sredstava premda su svjesni problema s kojima se bolnica svakodnevno susreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pozadina je drukčija''

''Nikog nije bilo u sabornici kad smo mi mostovci satima obrazlagali svoje amandmane kojima smo mislili na sve dijelove Hrvatske. U petak su zastupnici vladajuće koalicije odbacili sve naše amandmane pa su tako svi zastupnici izabrani u Dalmaciji: Petar Škorić, Miro Kovač, Branko Bačić, a prije toga i ministri Damir Krstičević i Marija Vučković na Vladi glasovali protiv dodatnih sredstava za KBC Split'', kazao je saborski zastupnik MOST-a Miro Bulj.

Saborski zastupnici: Petar Škorić, Miro Kovač, Lovro Kuščević, Ante Sanader, Ante Bačić, Ivan Šipić, Ante Babić, Grozdana Perić, Davor Lončar, Branka Juričev-Martinčev, Martin Baričević, Dragica Vranješ (HDZ) i Goran Dodig (HDS) očito u tome ne vide nikakav problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je šira priča, a pozadina je potpuno drukčija'', poručuje splitski saborski zastupnik, gradski vijećnik i predsjednik gradskog HDZ-a Petar Škorić.

''Oporba uvijek daje amandmane na prijedlog proračuna i tada ispada da se oni brinu o svemu i o svima. Proračun je toliki koliki jest. Moramo se ‘krpati’ s onim što imamo. Splitski KBC trebamo promatrati unutar sustava Ministarstva zdravstva i treba vidjeti koliko je on novca dobio za iduću godinu. Nikada resorno ministarstvo nije zapostavilo naš KBC. Splitska bolnica je druga po veličini u Hrvatskoj i nitko nije glasovao protiv KBC-a . U sljedećem razdoblju splitska će bolnica imati velika ulaganja i ni za što nećemo biti uskraćeni'', kaže Škorić za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je to točno ostaje nam da vidimo u sljedećemu razdoblju, ali ono što sigurno znamo jest da se u Rijeci gradi nova bolnica za koju je aktualna Vlada odobrila jamstva za kreditno zaduženje od 875 milijuna kuna, dok splitski KBC radi s dva uređaja magnetne rezonance, od kojih je jedan star 12 godina i pokvari se barem jednom na mjesec zbog preopterećenosti i starosti. Zagreb pak ima 14 magnetnih rezonanci, navodi Splitski dnevnik

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo