Masakr iz 1991. / Odana počast žrtvama ubijenima u Veleprometu: 'Tjerali su ih da sami sebi kopaju grobove'

Image
Foto: Davor Javorović/Pixsell

'Ovdje je počinjen najveći zločin u Domovinskom ratu. U Veleprometu su ubijena 724 zatočenika, branitelja i civila'

20.11.2022.
12:29
Davor Javorović/Pixsell
VOYO logo

Misom zadušnicom, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Spomen ploče u dvorištu vukovarskog Veleprometa u nedjelju je obilježena 31. obljetnica stradanja Vukovaraca na mjestu gdje su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe mučile i ubijale hrvatske branitelje i civile.

Velikosrpski agresoru su prihvatni centar na Veleprometu osnovali još u rujnu 1991., i u njemu su zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni branitelji i civili. Po podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), kroz Velepromet je prošlo oko 10.000 osoba, a ubijeno je više od 700 zatočenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Otada živi s traumom /

Sa 15 godina bio je u špaliru za streljanje u Škabrnji: 'Izvukao me je neki vojnik JNA...'

Image
Otada živi s traumom /

Sa 15 godina bio je u špaliru za streljanje u Škabrnji: 'Izvukao me je neki vojnik JNA...'

"Ovdje je počinjen najveći zločin u Domovinskom ratu. U Veleprometu su ubijena 724 zatočenika, branitelja i civila. Za sudbinu većine njih se ne zna ništa, a ovo mjesto stradanja, osim našeg Društva nitko ne spominje. Apeliram da se pokrene procedura kako bi počinitelji i naredbodavci odgovarali za zločine u Veleprometu", upozorio je predsjednik vukovarsko-srijemske podružnice HDLSKL Dragutin Guzovski.

"Raspolažemo sa snimkama koje smo otkupili, naših mještana Vukovarac koji u odorama JNA šetaju Veleprometom, ali nitko ništa ne poduzima", istaknuo je. Jedna od žrtvi u Veleprometu bila je i Vukovarka Snježana Maljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je prestrašno, mi sa Sajmišta smo platili sve njihove gubitike na ratištu. Na Sajmištu je živjelo oko 2000 građana od kojih je više od 1000 završilo u Veleprometu. Doveli su nas i zatvorili, a izvana su se neprestano čuli krici i pucnjava. Zatočenike su tjerali da sami sebi kopaju grobove", rekla je Maljak. Dodala je kako joj je teško uvijek kada se toga prisjeća, a posebice u ove dane.

Za sve žrtve stradale u Veleprometu vijenca su podno Spomen ploče položili nekadašnji zatočenici Kata i Mato Gombović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komemorativnom skupu nazočan je bio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je opetovano upozorio kako je nepojmljivo da 31 godinu nakon agresije na Vukovar za zločine počinjene nad tim gradom i njegovim stanovnicima nisu odgovarali naredbodavci iz Beograda.

Vukovarci će se danas prisjetiti i žrtava ubijenih i bačenih u masovnu grobnicu na Ovčari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na tamošnjem poljoprivrednom dobru 20. studenoga 1991. srpski agresori poubijali su 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice, zajedno s još pedesetak osoba za čijom sudbinom se još uvijek traga.

Podno spomen obilježja na Ovčari vijence će položiti i svijeće zapaliti brojna izaslanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo