povijest padova / Od sudaranja dvaju MiG-ova u zraku, do pada helikoptera u more. Ovo su nesreće MORH-a

Image
Foto: DVD Vočin/Luka Stanzl

Više puta piloti su spašavali glave katapultiranjem iz pilotske kabine, no bilo je i nesreća u kojima su gubili živote

6.12.2022.
22:18
DVD Vočin/Luka Stanzl
VOYO logo

Danas je kod Slatine pao MiG iz kojeg su se dvojica pilota katapultirala te su ih našli žive.

No nije ovo prvi put da padaju letjelice u sastavu Oružanih snaga. U siječnju 2020. godine u šibenskom arhipelagu u području otoka Zlarin i Zlaća pao je helikopter Kiowe OH-58 D. U njemu su bila dvojica iskusnih pilota koja su bila na trenažnom letu, poginuli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovu padu svjedočio je treći pilot koji je bio u drugom helikopteru: "Letjeli smo iznad njih i u jednom trenutku smo vidjeli kako su udarili u more i potonuli…"

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Brod Hrvatske ratne mornarice Faust Vrančić izvlačio je dijelove helikoptera koji je pao u more 2022. godine

No i 2004. prilikom slijetanja u vojnu bazu u Divuljama bio se srušio helikopter Mi-8 i to s nekoliko metara visine. Udario je u tlo i prevrnuo se. Četveročlana posada tada je, na sreću, samo ozlijeđena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo teška nesreća pada helikoptera bila je i 2007. godine u Vukovaru kada se nedugo nakon polijetanja srušio vojni helikopter Mi-8. Tri člana posade poginula su, a čak sedam ih je bilo ozlijeđeno, među njima i nekadašnji ministar obrane Damir Krstičević.

Osim današnjeg aviona koji se srušio, iznad Plaškog 2010. dogodio se sudar aviona. Bilo je to na vojnoj vježbi kod Slunja kada su se u zraku sudarila dva MiG-21. Pritom su se dvojica pilota katapultirala i prošla s lakšim ozljedama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/Pixsell

Dijelovi aviona koji su padali po tom području ozlijedili su Mariju Klipu, koju su prevezli u bolnicu. Kakosu pisala 24sata, fragment ju je pogodio u ruku dok je kopala krumpir u polju.

"Sadila sam krumpire, a cijelo jutro su kružili avioni. Odjednom su se nisko spustili. Bili su jedan pored drugog i počeli su bacati bombe. Pala sam. Avioni su nastavili dalje, prešli su prugu i tamo se srušili", ispričala je Marija Klipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon istrage ustvrdili su da je uzrok pada MIG-ova - sudar te da su pritom otpali kabina, sedam raketa i jedna bomba.

I 5. kolovoza 2014. srušio se i MiG-21 u Donjoj Lomnici kod Velike Gorice tijekom povratka sa zadatka. U njemu je se pilot katapultirao. Sam je rekao da je zrakoplov pao zbog otkazivanja hidrauličnog sustava i eksplozije motora. Taj dan nešto ranije, isti avio je sudjelovao u svečanom preletu nad Kninom povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U padu školskog aviona Zlin Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva 7. svibnja 2020. kod Biljana Donjih poginuli su Marko Novković (31) i Luka Jagatić (25).

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo