Od ove sezone župnik će turistima naplaćivati ulaz u crkvu

29.5.2013.
12:36
VOYO logo

Treba zabraniti fotografiranje interijera i inventara u crkvama poput tkanina i slika na platnu jer ih to oštećuje, a umjesto toga turistima bi trebalo prodavati razglednice s tim motivima i tako prikupljati sredstva za obnovu, kazao je Jelenić, dodavši kako je u mnogim crkvama svijeta zabranjeno je fotografiranje.

Također, Jelenić je otkrio i kako se od ove sezone turističko razgledavanje crkve sv. Blaža u Vodnjanu plaća 10 kuna po osobi, piše Glas Istre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Porečka katedrala je već uvela naplatu. Netko treba crkve restaurirati i čistiti, a to košta. Naplata ulaza u crkve postoji u svijetu i nitko se ne čudi. Većina je crkvi u Istri zatvorena jer je posjećivanje kontraproduktivno, a župnik je radije zatvori nego da se svađa s turističkim vodičem. U crkvama bi trebalo organizirati i čuvarsku službu koja će nadgledati ulazi li se s bocama ili sa psima i spriječiti krađe", rekao je Jelenić.

Na pitanje kakva je suradnja crkve i turističkih zajednica, rekao je da je HTZ-u predlagao da se na turističkim sajmovima predstavlja i crkva jer je to u inozemstvu uobičajena praksa. No, to nije zaživjelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo