Počela berba / Od mandarina u državni proračun stižu milijuni kuna! Proizvođači: 'Ovo je teška pljačka'

Najveći problem i ove je godine cijena otkupa koja je s početne tri i pol kune za kilogram prve klase pala na dvije kune i osamdeset lipa

7.10.2019.
21:28
VOYO logo

U dolini Neretve počela je berba mandarina. Na kraju sezone izvagano će biti ukupno 35.000 tona, što je 20 posto manje nego lani.

Samo polovina ubranog ostaje u Hrvatskoj, ostatak će na engleske i ruske stolove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diljem doline Neretve radi se bez prestanka. Berača ima dovoljno, i to svih generacija. Za svoj rad u prosjeku će dobiti 30 kuna na sat. 

"Trebate znati da je mandarina imenica ženskog roda i morate joj posvetiti pažnju cijelu godinu da biste dobili od nje ono što tražite", govori proizvođač Dubravko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što više tona, to veća zarada. A ove je godine, kažu proizvođači, urod prepolovljen. No, plodovi su zato veći i kvalitetniji.

"Urod je ove godine manji, po mojoj procjeni za 20 posto manji nego prošle godine, kada isto nije bio sjajan urod. Znači, mi smo sad uistinu na, možemo reći, 30
posto normalnog uroda koji bi trebao biti", govori za RTL Danas potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice Neven Mataga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove je godine na oko 2.200.000 stabala 35.000 tona mandarina. Od toga 15.000 tona ostaje u Hrvatskoj, a ostalo ide u izvoz.

"Samo je žalosno što se ovakva vrsta mandarine sada tretira dalje otrovima, plinovima itd. Trebala bi ići ovakva na tržište da bude i u Italiji, Austriji, 
Češkoj..", kaže nam Marinko koji se također bavi proizvodnjom mandarina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo je pljačka''

Najveći problem i ove je godine cijena otkupa koja je s početne tri i pol kune za kilogram prve klase pala na 2 kune i 80 lipa. 

"Cijene nisu stalne, tržište je nestalno. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati. Može se očekivati da će cijene kliziti prema dolje", dodaje otkupljivač mandarina Strahimir Filipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako je ona 2,5 kune, trošak je kuna - prijevoz, gdje su onda one 3-4 kune? Tko to uzima? - to je problem koji bi se trebao rješavati", upozorava Neven Mataga, potpredsjednik Hrvatske voćarske zajednice

"Na nama zarađuju, doslovce! Moram to reći, to je jedna teška riječ, ali ovo je pljačka ovih proizvođača", dodaje proizvođač Dubravko. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Otkupljivači kažu da su troškovi veliki. 

"Roba se mora sortirati, kalibrirati, razdvojiti otpad od onoga što valja, staviti u kutije, to staviti na palete, prevesti... Dakle, to su troškovi koji se dodaju na
proizvodnu cijenu i oni su znatni", govori otkupljivač Strahimir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A samo od izvoza ove voćke u državni proračun slit će se milijuni eura.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo