prvi u hrvatskoj / Od vrtića do poslovnog ručka: Bjelovar odlučio građanima podastrijeti sve račune

Gradonačelnik je poručio kako se na taj način žele boriti protiv korupcije na lokalnoj razini

23.2.2019.
22:41
VOYO logo

U Bjelovaru su osmislili aplikaciju putem koje svi građani mogu vidjeti kako izgleda gradski proračun, odnosno na što se troši njihov novac.  

Koliko košta na primjer izgradnja nogostupa u centru grada, Bjelovarčani će uskoro moći saznati u nekoliko klikova na mobitelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možete vidjeti koliko se u gradu Bjelovaru troši na prezentaciju gradonačelnika ili na putne troškove ili na dnevnice ili primjerice na potrošnju goriva u Gradskoj upravi", kazao je gradonačelnik Bjelovara, Dario Hrebak.

Borba protiv korupcije

Kaže, na ovaj način se žele boriti protiv korupcije na lokalnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da razbijemo tu stigmu da su svi gradonačelnici lokalni šerifi. Ja nisam lokalni šerif", rekao je Hrebak.

Tako i građani mogu probati kako je biti gradonačelnik i sami okušati se u igrici izrade  proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prirez poreza na dohodak. Bi li ga povećao ili bi smanjio prirez? Sad je 12 posto? A nek ostane. Broj zaposlenih u gradskoj upravi ćemo drastično smanjit. Pozamašni višak. Razmislite da li bi se ti novci mogli bolje iskoristiti. A nije baš tako lako biti gradonačelnik. Sad vidim da nije", kazao je Karlo.

Glavnina aplikacije već radi. Nedostaje joj zadnji korak, odnosno najsitniji detalji trošenja, što do sada nisu uspjeli zbog GDPR-a, no kroz mjesec dva stižu i ti podaci tvrdi Hrebak. Iako i oporba podržava ideju, ne vjeruje da će zaživjeti do kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I za prošlu godinu nije objavio sve podatke koje je po zakonu trebao objaviti na web stranicama kao što nije objavio podatak o ugovorima za medijsko praćenje grada Bjelovara. Kako onda vjerovati da će objaviti sve račune?", rekla je predsjednica bjelovarskog HNS-a, Jasna Višnjević.

Hoće li taj potez slijediti svi gradovi u Hrvatskoj?

"Sad svi zapitkuju zašto ovaj račun ovako, zašto onaj račun, zašto ste ovoliko potrošili na ovo, a niste na ono. Pogotovo građani koji će sad tek vidjeti na što se troši gradski novac. Međutim ja sam na to spreman", rekao je Hrebak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef Udruge poreznih obveznika misli da je ovo vrlo jak potez koji će slijediti i drugi gradovi u Hrvatskoj, a čija pozitivna praksa već postoji u Švedskoj ili Velikoj Britaniji.

"On je napravio nešto što je direktno na korist građana, a i nešto od čega lokalna samouprava nema puno koristi. On je imao velike otpore u gradu da se to provede. Birokrati ne vole transparentnost. Ne vole da se vidi točno šta rade", kazao je Davor Huić, predstavnik udruge poreznih obveznika Lipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi akteri priče slažu se oko jednoga. Najvažnija poruka koju aplikacija šalje je vraćanje povjerenja u političare, odnosno transparentnost bez mutnih poslova.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo