Od 20 dječjih proizvoda samo jedan prošao test!

Lani je Državni inspektorat s tržišta RH izuzeo 20 uzoraka dječjeg namještaja i dječje opreme.

18.3.2011.
8:39
VOYO logo

Za dječje kožne cipelice u kojima je otkrivena štetna supstanca krom VI hrvatska je javnost doznala tek prije dva dana, kad je proizvođač, njemački C&A, objavio oglas u dnevnim novinama u kojima poziva kupce da vrate sporni proizvod.

Zanimljivo je da je kancerogena obuća na listi opasnih proizvoda koji su u Europskoj uniji prijavljeni u RAPEX, sustav za brzu razmjenu informacija između zemalja članica EU-a, još od 25. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni inspektorat svakog mjeseca na svojim stranicama donosi listu opasnih proizvoda na hrvatskom tržištu koji se analiziraju unutar odobrenih sredstava kojima raspolaže ova ustanova.

Cilj je maknuti nesigurne proizvode s polica, a inspektori i na temelju samog vizualnog pregleda znaju koji će predmeti sasvim sigurno 'pasti' analizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da se većina tih proizvoda s popisa odnosi na dječje odjevne predmete i opremu, ponajprije hodalice. To su, primjera radi, pojedine trenirke proizvođača i uvoznika Mana moda, Magma, MTČ-a i ostalih, koje su povučene iz prodaje zbog opasnosti od gušenja i davljenja djeteta.

Takvu opasnost mogu, kako se navodi u obrazloženju inspektora, izazvati vezice sa slobodnim krajevima u području vrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetitelje se na stranici upozorava i na opasne hodalice, među njima i one marke Bubu svemirski brod, koja ne ispunjava sigurnosne zahtjeve, pogotovo one za izbjegavanje pada niz stepenice.

Lani je Državni inspektorat s tržišta RH izuzeo 20 uzoraka dječjeg namještaja i dječje opreme: kolica, madrace, krevetiće, vrtiće, hodalice, komode, stolove za prematanje, krevete na kat, dječje visoke stolice... Od 20 ispitanih uzoraka utvrđeno je da samo jedan odgovara sigurnosnim zahtjevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Uvoznicima i proizvođačima odgovornima za stavljanje navedenih proizvoda na tržište naređeno je da ispune sigurnosne zahtjeve, dok je za dječju hodalicu gospodarskom subjektu čak izrečena mjera zabrane stavljanja na tržište, odnosno potpunog povlačenja'', pojašnjava glasnogovornica Državnog inspektorata Vedrana Cetina.

Uvoznici i proizvođači kojima je proizvod, zbog opasnosti, povučen s tržišta, dužni su to oglasiti u najmanje dva javna glasila, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201103150066006 arti-201103160341006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo