OD 1991. GODINE UBILA SU SE 2734 BRANITELJA: / Strašna brojka uzdrmala Vladu, dat će više novca za liječenje PTSP-a

Image
Foto: PIXSELL, Marko Lukunić

Od 1991. ruku na sebe digla su 2734 branitelja, a budući da se podaci odnose na razdoblje do konca 2014.godine ta je strašna brojka nedvojbeno još i veća.

5.12.2016.
14:34
PIXSELL, Marko Lukunić
VOYO logo

Problema su svjesni i u Vladi RH, pa je Ministarstvu hrvatskih branitelja dodijeljeno dodatnih 150 milijuna kuna koji bi trebali biti uloženi u liječenje branitelja, piše Večernji list.

Image
BROJ SAMOUBOJSTAVA SE POVEĆAVA: /

Od '91. do 2014. ubila se 2734 branitelja

Image
BROJ SAMOUBOJSTAVA SE POVEĆAVA: /

Od '91. do 2014. ubila se 2734 branitelja

"Na proračunu je 57.000, a ne 500.000 branitelja"

Novi zakon donosi i mogućnost priznavanja statusa na osnovi oboljenja od PTSP-a svima koji taj status nisu ostvarili do 31. prosinca 2005. kada je odlukom Vlade Ive Sanadera zaustavljeno zaprimanje zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neprihvatljivo je jednim potezom pera postaviti granicu dijagnozi kao što je PTSP, kada je znanost dokazala da se ova bolest, kao posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu, može pojaviti i dugi niz godina nakon rata. Pa pune su bolnice oboljelih branitelja koji umiru bez riješenog statusa", kazao je ministar branitelja Tomo Medved.

Ministar je dodao da je priča o pola milijuna branitelja na državnom proračunu iluozorna jer se radi o njih tek 57.000! Bude li zakon izglasan u Saboru, ta će se brojka uvećati za još nepoznati broj branitelja koji su oboljeli od PTSP-a u posljednjih 10, pa i više godina, ali ga nikada nisu 'prijavili'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogima je prekasno dijagnosticiran PTSP

"Zbog dugotrajne negativne kampanje koja se vodila prema braniteljima oboljelima od PTSP-a, mnogi od njih koji su razvili simptome bolesti izbjegavali su potražiti stručnu pomoć ili pokrenuti postupak za ostvarivanje invalidskog statusa. Koliko si je njih oduzelo život, nikada nećemo saznati", kazao je psiholog Zoran Komar.

Hrvatski vojnici tijekom Domovinskog rata u prosjeku su doživjeli čak 15 traumatskih događaja, no mnogi su o svojoj bolesti šutjeli, upozorava i dr. Marijana Braš, psihijatrica s Klinike za psihološku medicinu KBC Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno branitelja radilo je u vojsci i bojalo se gubitka posla pa nisu predavali dokumentaciju u vrijeme dok su simptomi bili izraženi. Najteži slučajevi pokušavali su raditi i davati sve od sebe dok su mogli, mučeći se sa simptomima, dok se nisu psihički slomili, a onda im je, kada su godinama kasnije potražili pomoć zbog karcinoma ili moždanog udara, utvrđen PTSP koji se nije liječio", kazala je dr. Braš dodajući da nema jasnog vremenskog roka kad se mogu pojaviti intenzivni simptomi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo