OCJENJIVANJE SE NEĆE UKIDATI: / Učenici su pred velikim izazovom, ministrica objavila i što planiraju s maturom

Image
Foto: Screenshot: RTL

MZOS je spreman i na to da kraj škole dočekamo online

30.3.2020.
20:10
Screenshot: RTL
VOYO logo

Učenici su posebno pogođeni epidemijom koronavirusa, zbog iste su usred jedne od najizazovnijih školskih godina. Nastava se održava online, a kada će ponovno u učionice - ne zna se.

Bez obzira na brojne izazove, ocjenjivanje se neće ukinuti, izjavila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. Upute kako će ono izgledati stići će idućeg tjedna, izjavila je za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva tjedna za prilagodbu

Što se tiče državne mature, odgoda je zasad nije opcija, kazala je.

"Ocjenjivanje se neće ukidati, ali ostavili smo dva tjedna za prilagodbu. Krajem idućega tjedna ili možda i ranije dat ćemo uputu školama. Ovo je period u kojem se uhodava online nastava, a što se tiče tri najvažnija kriterija koja bi trebalo primjenjivati u ocjenjivanju su da se vrednuje ono što je bitno i da već sad oslobodi vrijeme nepotrebnih detalja, zatim sve ono što smo govorili u reformi da treba vrednovati – problemsko rješavanje i kritičko razmišljanje, a ne da djeca budu skladišta podataka, i naposljetku da iskoristimo mogućnosti koje imamo", istaknula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MZOS je spreman i na to da kraj škole dočekamo online. "Imamo i te scenarije i zato je važno shvatiti ovo kao jednu novu realnost u kojoj smo se osnažili i sada idemo korak po korak", kazala je Divjak.

Što će biti sa državnom maturom

Maturanti su posebno zabrinuti te se pitaju hoće li doći do odgode. "Mi smo napravili iskorak u smislu da imamo pripreme, evo i na RTL-u, no sada je izgledno da se esej koji je bio planiran za svibanj neće pisati u svibnju, nego će biti prebačen u neki od sljedećih termina. Bit će online što znači da će trebati testirati i tehnologiju. Imamo osjećaj da im treba izaći ususret, ali maturanti moraju znati da ne uče za maturu, nego kompetencije za kasnije u životu", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako je ukidanje mature "apsolutno posljednja opcija". "Odgoda je moguća, no ispiti su pripremljeni, ali nisu uklesani u kamen, moguće su modifikacije", zaključila je Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo