budućnost koja ne obećaje /

Očekuje nas velika reforma mirovinskog sustava, a standard života ispod granice siromaštva: sindikati traže hitne mjere

U Sindikatu smatraju kako reforma neće pomoći sadašnjim umirovljenicima i traže konkretne mjere jer 50 posto svih mirovina ispod je hrvatske linije siromaštva

3.2.2018.
18:50
VOYO logo

U ovoj godini očekuje nas velika reforma mirovinskog sustava. Broj umirovljenika u Hrvatskoj veći je od milijun i 200 tisuća, a njihov standard života ispod granice siromaštva. Budući da prosječna mirovina iznosi oko 3 tisuće 400 kuna - sindikati traže hitne mjere.

Na Markovu trgu ne otkrivaju previše, no ove godine planiraju mirovinsku reformu, iako je još prošle bila u Nacionalnom planu GFXreformi. U njemu piše da će se obeshrabrivati prijevremeno umirovljenje, poticati dulji ostanak na poslu, a jedan od planova je i revidiranje beneficiranog radnog staža. U Sindikatu smatraju kako reforma neće pomoći sadašnjim umirovljenicima i traže konkretne mjere jer 50 posto svih mirovina ispod je hrvatske linije siromaštva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Treba uvesti uz tu minimalnu mirovinu koja bi bila 50 posto minimalne bruto plaće i tzv. nacionalnu mirovinu koja nije mirovina, nego državni dodatak za starije od 65 godina  kao što imaju sve socijalne države", smatra predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović.

Vladin plan je i ubrzanje izjednačavanja dobi za odlazak u prijevremenu starosnu i starosnu mirovinu te nakon toga postupno podizanje dobi na 67 godina za žene i muškarce. U SDP-u kažu da država mora ojačati 2. i 3. mirovinski stup, a svim umirovljenicima osigurati pravedan mirovinski sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kad govorimo o pravednosti onda govorimo o tome da kada umre jedan od supružnika  da drugi supružnik može uživati obiteljsku mirovinu uz svoju mirovinu i ono što je isto tako važno da umirovljenicima omogućimo da uz svoju mirovinu mogu raditi i da na takav način više zarade za svoj život", izjavio je bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić (SDP). 

Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra da treba razmišljati o jačanju privatne mirovinske štednje i brige pojedinca za svoju budućnost.

"U tom konketkstu je preporučljivo spojiti drugi i treći stup kao što to ima Njemačka ili Austrija jačati svijest građana da moraju ulagati u tom privatnom dijelu svoj novac za vrijeme svog radnog staža, a ne očekivati od Vlade i države da osigura mirovine u budućnosti", kazao je.

A ona ne obećaje. U 2030. očekuje se da će udio starijh od 65 biti veći od 24 % u ukupnom broju stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ŽNV
NOVA SEZONA
VOYO logo