OBJAVILI IMENA SVIH ČLANOVA DRŽAVNE ISPITNE KOMISIJE: / Najviše ih je iz jednog ministarstva, ali neka pitanja ostaju nerazjašnjena

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministarstvo pravosuđa i uprave obznanilo je imena 400 članova Državne ispitne komisije, ali nije obznanilo koliko dugo oni obavljaju taj posao, niti koliki im je honorar, kao ni to gdje,

1.10.2020.
9:55
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo pravosuđa i uprave dostavilo je Jutarnjem listu, nakon pozivanja na Zakon o pravu na pristup informacijama, imena 400 članova Državne ispitne komisije, navelo je državnu instituciju iz koje dolaze i koje točno ispite drže, piše dnevnik u broju od četvrtka.

Najviše ispitivača, pokazuju podaci, njih trideset i troje, dolazi iz bivšeg Ministarstva uprave, a jednako toliko i iz Ministarstva pravosuđa. Budući da su ta dva ministarstva nakon ljetošnjih parlamentarnih izbora spojena u jedno, iz sadašnjeg Ministarstva pravosuđa i uprave, kojemu je na čelu Ivan Malenica, dolazi ukupno 66 članova državnih ispitnih komisija. Ostali ispitivači rade kao državni službenici u drugim ministarstvima, državnim uredima, upravama, zavodima, agencijama, inspektoratima i stručnim službama Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RIMAC SREĐIVALA DRŽAVNE ISPITE 'SVIM ŽIVIMA': /

Ministarstvo uprave ne želi reći imena 400 ispitivača: 'To je tajna'

Image
RIMAC SREĐIVALA DRŽAVNE ISPITE 'SVIM ŽIVIMA': /

Ministarstvo uprave ne želi reći imena 400 ispitivača: 'To je tajna'

Namještanje ispita

Državna ispitna komisija dospjela je u fokus javnosti nakon izbijanja afere vezane uz Josipu Rimac jer su podaci iz istrage pobudili utemeljenu sumnju da je namještanje polaganja državnih stručnih ispita raširena pojava. Iz Ministarstva pravosuđa i uprave su nakon dulje prepiske Jutarnjem listu dostavili samo imena ispitivača i državna tijela u kojima oni rade.

Bez važnih informacija

Nisu dali podatke o datumu kad je svaki od 400 ispitivača imenovan u Komisiju iz kojih bi se vidjelo koliko dugo obavljaju posao ispitivača i je li točna neslužbena informacija prema kojoj neki od ispitivača taj posao obavljaju više od desetljeća. Nisu odgovorili ni na pitanje koju hijerarhijsku poziciju svaki od članova Državne ispitne komisije zauzima u sustavu državne uprave. Nisu odgovorili ni koliko u prosjeku iznosi godišnji honorar člana Državne ispitne komisije, koji mu se isplaćuje uz redovnu plaću koju dobiva kao državni službenik, donosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo