javila se nova nada /

Obitelj kapetana Miškića prikuplja novac za nastavak potrage: S brodova vidjeli ispaljene rakete?

Sredstvima bi se trebao financirati nastavak potrage

8.10.2019.
8:45
VOYO logo

Obitelj i prijatelji šibenskog kapetana Dina Miškića za kojim se traga od 26. rujna kada je na Atlantiku potonuo brod Bourbon Rhode pokrenula je crowdfunding kampanju kojom će financirati nastavak potrage. Odnosno, dodatne brodove i zrakoplove. 

Naime, najbliži se ne mire s odlukom francuskih vlasti koje su u petak objavile da se obustavlja potraga za sedam članova posade među kojima je i Miškić. Međutim, kako su trojica preživjelih mornara rekli da su vidjeli Miškića i kolege kako se ukrcavaju na splav za spašavanje, a ona je opremljena tako da se njome može preživjeti i do mjesec dana na moru, obitelj i prijatelji Dina Miškića uvjereni su da je živ. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peticiju za nastavak potrage do sada je potpisalo više od 40.000 osoba, a ukoliko želite donirati i novac možete to učiniti OVDJE

"Mi smo prijatelji i obitelj nestalog kapetana, i uz blagoslov ostalih obitelji članova posade nestalih na moru, molimo vas da nam pomognete kako bi se nastavila potraga dok ne bude pronađen svaki živi član posade! Hvala svima na donacijama! Svaki cent pomaže! Ako ne možete donirati, podijelite ovu priču s onima koji mogu", napisali su u opisu kampanje. Akcija je pokrenuta u ponedjeljak u noći s ponedjeljka na utorak, a do 9 sati ujutro prikupljeno je više od 13.600 eura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na akciju je pozvao i Marin Rončević, otac malene Mile za čije su liječenje u Philadelphiji prikupljena sredstva u svega nekoliko dana. 

"Ljudi imaju možda tjedan dana da se ih se nađe. Ako se dignu avioni i ako brodovi samo malo promijene kurs prema njima, naći će ih se. Stvar je samo da se ne smije odustat, moze se s malo novca i pritiska napravit čudo...", napisao je Rončević na Facebooku. 

Nova nada - vidjeli ispaljene rakete?

Dva promatrača na komandnom mostu specijaliziranog broda ALP Striker, koji traga za preživjelima nakon potonuća broda Bourbon Rhode, uočila su u noći na ponedjeljak najprije bijeli pa odmah zatim crveni pirotehnički signal koji su protumačili kao znak za pomoć, odnosno moguću signalnu raketu, službeno je kasno sinoć priopćila prefektura Martinique, prenose jutros francuski mediji. 

"Područje u kojem je uočen signal u  skladu je s pretpostavkama o mogućoj lokaciji povezanoj s potonulim Bourbon Rhodeom", dodaje su u priopćenju prefekture no  "potraga koju je poduzeo Alp Striker [...] za sada nije dala rezultata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Regionalni centar za spašavanje "odmah je zatražio od tri trgovačka broda da skrenu s kursa i odu u to područje do kojeg će doći u utorak".  Centar je također zatražio od svakog broda u tom području dodatnu budnost.

"U utorak ujurtro Hercules C-130 američke obalne straže preletjet će to područje", navela je prefektura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u međuvremenu je pisala Emmanuelu Macronu i molila da se potraga ponovno intenzivira. 

U međuvremenu je direktor francuske brodarske kompanije Bourbon Rhode pokušao u ponedjeljak pružiti nadu obitelji nestaloga kapetana rekavši da potraga za posadom potonulog broda neće završiti određenim danom jer će specijalizirani brod 'Alp Striker' od 90 metara i trgovački brodovi koji se kreću tim potezom nastaviti pretraživati područje. 

Podsjetimo, od 14 članova posade tegljača Bourbon Rhode pronađena su trojica preživjelih i četiri stradala. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo