Oba kandidata krše šutnju, ali Bandić više

GONG napominje da je u protekla dva dana pristiglo mnogo dojava o kršenju izborne šutnje, uglavnom kad je riječ o Milanu Bandiću, no u posljednjih nekoliko sati i o Ivi Josipoviću.

10.1.2010.
19:36
VOYO logo

arti-201001100082006GONG je izvijestio i da je između 11 i 14 sati bilo više dojava o kršenju izborne šutnje kandidata Ive Josipovića. Ponajprije je riječ o dojavama o zaprimanju sms poruka s pozivom da se glasuje za tog kandidata, a koje je slao SDP sms sustav, uglavnom sa zagrebačkoga područja. Također je primio prijave građana da im je iz stožera Ive Josipovića nuđen prijevoz do biračkog mjesta (Zagreb, Split).

arti-201001100071006Iz Samobora je stigla prijava o lijepljenju plakata na kojima se navode argumenti za Milana Bandića te protiv Ive Josipovića. Također je veći broj dojava pristigao o sugeriranju glasovanja za Milana Bandića iz crkvenih redova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GONG izbore promatra diljem Republike Hrvatske na uzorku od deset biračkih mjesta odabranih statističkom metodom, u BiH s 10 pokretnih ekipa, te u Francuskoj, Njemačkoj, SAD-u i Švicarskoj.

Do 14 sati GONG je zaprimio izvješća s 504 biračka mjesta, a izborni dan teče bez većih problema i u skladu s propisanom procedurom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rad biračkih odbora ocijenjen je većinom kao vrlo dobar, uz iznimke: listići nisu pomiješani, posloženi lepezasto i okrenuti licem prema dolje - mahom dojave iz Dalmacije, nepoznavanje procedure oko promatrača - sjeverna Hrvatska, manje pogreške u radu odbora, Hrvatska i BiH.

arti-201001100133006Promatrači javljaju o slabom odzivu birača u Hrvatskoj, a iz BiH javljaju o nešto većem odzivu, zbog čega su već rano jutros počele gužve na biralištima, najviše u Grudama. Ipak, unatoč velikim gužvama i čekanjima, izbori se provode u mirnom ozračju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nekim mjestima u Mostaru povremeno se zbog gužvi javlja napetost radi izdavanja suglasnosti ako osobe nisu na biračkome popisu. Također, zbog gužvi, birački odbori u Mostaru ne stižu otići u posjet starima i nemoćnima, pa i to uzrokuje dodatne napetosti.

Dodatne probleme u Hrvatskoj uzrokuju i poplave. Tako je u Gospiću na biračkome mjestu Žabici birački odbor organizirao prijevoz birača čamcima preko poplavljenog područja, a do dijela biračkih mjesta u Metkoviću promatrači GONG-a nisu mogli doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GONG je do 14 sati zaprimio i određeni broj poziva građana vezanih uglavnom za glasovanje bolesnih i nemoćnih osoba, a građani su se raspitivati i o mogućnosti glasovanja izvan mjesta prebivališta.

arti-201001100159006Kad je riječ o medijima, GONG je jučer zaprimio prijave da su na teletekst-stranicama OTV-a te Osječke i Vinkovačke televizije bili objavljeni članci u vezi s kandidatima ('Bošnjaci za Josipovića', 'Bandić razvlašten u Holdingu'...) te da su u programu Radija Marije voditelji govorili da treba glasovati za Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom dana GONG je primio i dojavu da satelitska postaja iz BiH 'Lijepa naša' emitira predizborne poruke Milana Bandića, stoji u priopćenju GONG-a.

Prethodni članak:

arti-201001100108006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo