Nakon što je RTL-ova Potraga prva donijela priču o tome kako se cijela obitelj iz Knina zarazila mesom koje su kupili u lokalnoj mesnici, Telegram je objavio dokument u kojem stoji da je pršut, u kojem se nalazila trihinela, imao službeni žig – oznaku (pečat) zdravstvene ispravnosti!
Na medijske napise o pečatu reagiralo je i Ministarstvo poljoprivrede. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:
Ministarstvo poljoprivrede nije zataškalo slučaj
trihineloze u Kninu, upravo suprotno, provelo je apsolutno sve
inspekcijske aktivnosti od prijave sumnje da je jedna obitelj
oboljela od trihineloze.
Nakon prijave epidemiološke službe Knin, 24. veljače 2019. zbog
sumnje na oboljenje jedne obitelji iz Knina (majke i sina) od
trihineloze, veterinarska inspekcija je provela službene kontrole
s ciljem utvrđivanja mogućeg izvora zaraze. U tu svrhu povedeno
je više službenih nadzora kod različitih subjekta u poslovanju s
hranom (klaonicama) pa tako i u mesnici Miletić, te u
domaćinstvu oboljelih osoba kao i u domaćinstvu osobe koja je
„počastila“ kobasicama oboljele. Nadzori su provedeni s ciljem
utvrđivanja podrijetla mesa i proizvoda od mesa, na domaćinstvima
i kod subjekata u poslovanju s hranom (mesnica, klaonice i
gospodarstvo na kojem je kupljena svinja). Izvršeno je i
službeno uzorkovanje više uzoraka mesnih proizvoda zatečenih
u domaćinstvima radi analize na trihinelozu. Nalazi Hrvatskog
veterinarskog instituta potvrdili su prisutnost parazita oblića
trihinele u pojedinim uzorcima mesnih proizvoda nepoznatog
podrijetla u oba domaćinstva.
Nadzori u klaonici Miletić, kao i na dvije susjedne klaonice bili
su negativni na trihinelu, kao i na gospodarstvu koje drži
svinje. Nadzorom je također utvrđeno da ne postoji dokaz (račun)
da je obitelj kupila meso ili proizvode u mesnici Miletić. Budući
da ne postoji jasna sljedivost podrijetla mesa i mesnih
prerađevina jer ne postoji propisana dokumentacija kao dokaz o
podrijetlu mesa tj. proizvoda (račun, oznaka, deklaracija),
veterinarska inspekcija je podnijela dva optužna prijedloga te
dvije kaznene prijave radi ugrožavanja zdravlja ljudi, jer nema
mjerodavnih dokaza o podrijetlu mesa i proizvoda od mesa.
Dakle, u mesnicama i klaonicama nije pronađena trihinela.
Proizvodi u kojima su pronađeni paraziti oblića trihinele nisu
bili u prodaji, pa nije bilo obavijesti o povlačenju proizvoda s
tržišta. Trihinela je pronađena u domaćinstvima, a Ministarstvo
poljoprivrede redovito ističe obvezu pregleda mesa svinja na
trihinelu kod klanja za osobnu uporabu u domaćinstvu. Naime,
svaka svinja mora se pregledati na trihinelu, sukladno Naredbi o
mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih
bolesti i njihovom financiranju u 2019. godini i Naredbi o
obveznom pregledu mesa svinja na prisutnost oblića roda
Trichinella spp. kod klanja za osobnu uporabu u kućanstvu.
Ne može se dogoditi da meso koje nije pregledano na trihinelu
bude pušteno u prodaju, odnosno stavljeno na tržište. Za to
su odgovorni ovlašteni veterinari i veterinarska inspekcija.
Naime, pregled životinja prije i nakon klanja u klaonicama
obavljaju ovlašteni veterinari kontrolnih tijela ili veterinarski
inspektori Državnog inspektorata, a prije stavljanja na tržište
trupova zaklanih životinja isti moraju biti označeni žigom – koji
potvrđuje zdravstvenu ispravnost. Žig stavlja ovlašteni veterinar
kontrolnog tijela ili veterinarski inspektor. Zbog sumnje u
autentičnost žigova zatečenih na pršutima u Kninu, a radi
vještačenja pozvana je policija. Nalaz će zaprimiti Državni
inspektorat u okviru kojeg od 1. travnja 2019. godine djeluje
veterinarska inspekcija.
Zaključno, u mandatu ministra Tolušića kontrole hrane
životinjskog podrijetla povećane su, one se obavljaju učestalije
uz učinkovitije korištenje inspekcijskih resursa. Tijekom
trogodišnjeg razdoblja 2016.-2018. analizirano je ukupno 37.706
uzoraka hrane, s tendencijom povećanja broja uzoraka i
ispitivanih parametara svake godine. Najviše je analizirano
uzoraka iz kategorije mesa i mesnih proizvoda, a potom slijede
mlijeko i mliječni proizvodi, te proizvodi ribarstva. Ukupni broj
pretraga po vrstama hrane životinjskog podrijetla u 2018. godini
povećan je (17.040) u odnosu na 2017. (13.497), kao i u odnosu na
2016. (7.169). Učestalost nesukladnih nalaza je niska, a u
hrani iznosi ispod 2%, što predstavlja rizik koji se dobrom
higijenskom praksom prilikom rukovanja i pripreme hrane može
kontrolirati.