vjeruje ministrici divjak / U Direktu gostovala novinarka zbog čijeg otkrića Vlada mijenja Akcijski plan: 'Obrazovanje bi trebalo biti tema broj jedan'

'Vjerujem da će Blaženka Divjak zaista dati sve od sebe i da će barem pokušati ispuniti ono što je i sama rekla da će napraviti', smatra Dora Kršul

4.7.2017.
22:35
VOYO logo

Gošća RTL Direkta je žena koja je sve ovo zakuhala - novinarka portala Srednja.hr Dora Kršul.

Jeste li zadovoljni sa zaključkom? Napravit će novi plan?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa s obzirom da je ministrica izjavila poslije sjednice da sadašnji akcijski plan nije prihvaćen u tom obliku i da će se ići u reviziju ovoga i raditi po strategiji, meni to potvrđuje da smo sa svojom analizom bili u pravu.

Kako vam je palo na pamet da proučavate i uspoređujete tu strategiju na 130 stranica i Akcijski plan za njenu provedbu? Imali ste već neke indicije da tu nešto ne štima? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo kada se radio natječaj za Ekspertnu radnu skupinu jedan od članova povjerenstva, profesor Vedran Mornar je nama za portal izjavio da će njemu ključna odluka o ostavci biti akcijski plan. Ja sam ga pitala što to znači, a on je rekao da se tu nešto izbacivalo i to je bio poticaj da krenem uspoređivati.

Koliko vam je trebalo da proučite to sve?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve skupa otprilike dva tjedna, tridesetak sati.

Da vi niste uočili te rupe i da je krenula priomjena ovog akcijskog plana, što se moglo dogoditi? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne znam bi li oni išli u provedbu mjera koje su dodali. Meni je zanimljivo to koje su mjere uklonjenje. Ako je uklonjen jedan cijeli podcilj osiguravanja podrške djeci romske nacionalne manjine ili ako ćemo pričati o mjerama koje se odnose na kurikuralnu reformu, ne bismo imali eksperimentalnu provedbu kurikuluma ili modela izbornosti vrednovanja učenja, vanjskog vrednovanja, osiguravanja kvalitete i pitanja odustajemo li od kurikularnog pristupa.

Pratite ovo školostvo i obrazovanje, otkud je to sad u Hrvatskoj postala top tema, deset godina valjda nitko nije o tome ni pisao ni govorio koliko  u zadnjih godinu dvije? Pa prosvjedi pa kurikularna reforma...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla bih da je cijela priča o kurikularnoj reformi stavila obrazovanje u fokus javnosti i mislim da bi obrazovanje trebalo biti uvijek u fokusu javnosti, ako ne tema broj jedna onda broj dva, ali tema broj jedan.

Gdje je iz tog fokusa nestala kurikularna reforma. I ministrica se uvjetovala da će je provesti pa da će smjeniti ovu sada voditeljicu. Što je s tim ?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja ne znam što se dešava s natječajem za Ekspertnu radnu skupinu. Ministrica je rekla da će provesti nekakav postupak revizije tog natječaja. Mi i dalje ne znamo što se s tim dešava. Znamo da je postupak izbora bio netransparentan i voljeli bismo znati što se tamo dešavalo i kako su ljudi izabrani. 

Rano je za ocijeniti rad nove ministrice Blaženke Divjak ali kako vam se čini može li se tu doista napraviti neka promjena il se svi ti dokumenti, reforme, planovi, štancaju reda redi? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja vjerujem da će ona zaista dati sve od sebe i da će barem pokušati ispuniti ono što je i sama rekla da će napraviti. Želim naglasiti i s ovom današnjom sjednicom, mi i dalje imamo problem da nema odgovornosti za ljude koji ne rade svoj posao i mislim da je to jedno ključno pitanje. Ako smo donijeli nacrt akcijskog plana koji ne slijedi strategiju koju je usvojio Hrvatski sabor, ja se pitam gdje je odgovornost za takvo nešto i što ste radili. 


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo