Novinarka godine prijavila šefove DORH-u!

12.11.2013.
17:50
VOYO logo

Prema spomenutoj presudi od 25. listopada, Nataša Škaričić bi trebala biti vraćena na posao pomoćnice glavnog urednika lista. Međutim, ni nakon više od dva tjedna nije dobila odgovor Slobodne Dalmacije, s kojom već godinama vodi pravnu bitku za povratak na radno mjesto.

Otkaz je dobila 2009. godine, a pravomoćno je utvrđeno da je godinama bila zaposlena putem nelegalnog ugovora, RPO-a, kojim se prikrivao njen stvarni radni odnos. Vraćena je na posao 2011. na mjesto pomoćnice, da bi opet dobila otkaz. Sada je novinarka s upola manjom plaćom, no sud propisuje da se mora vratiti na mjesto s kojeg je otpuštena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do dvije godine zatvora

Zato je u utorak glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću podnijela kaznenu prijavu protiv odgovornih u upravi lista te sudjelovala na konferenciji za novinare u klubu Novinarskog doma pod naslovom "Mobbing i nepoštivanje pravomoćnih sudskih presuda u EPH".

Poslodavca tuži po članku 311. Kaznenog zakona, koji kaže: "Službena ili odgovorna osoba koja ne izvrši pravomoćnu sudsku odluku koju je bila dužna izvršiti, a time ne čini neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se kovao otkaz

Između ostalog, istaknula je da je jedan od sukoba, koji su kasnije vodili prema njenom otkazu, bio njen istup na Skupštini HND-a u Opatiji krajem 2008. godine. Tada je javno kazala da joj je onemogućeno da objavi analizu predložene zdravstvene reforme HDZ-ovog Darka Milinovića.

Početkom 2009. godine s aktivisticom Sanjom Sarnavkom i Sanjom Modrić sastavila je Inicijativu za slobodu medija, u kojoj se tvrdi da je Ivo Sanader, sa svojim cenzorima u novinskim medijima, uzrokovao najveću krizu slobode medija od 90-ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga, SD prekida svaku komunikaciju s njom, da bi u ožujku 2009. godine dobila otkaz bez riječi obrazloženja. U listu su naveli da ne žele da radi za vrijeme otkaznog roka od šest mjeseci, nego da se odmah treba iseliti iz prostorija dopisništva.

Nagrađivana sportska urednica dobila otkaz jer – 'ne zna pisati'

Osim Škaričić, na konferenciji je bila i višestruko nagrađivana sportska novinarka Romana Eibl, bivša novinarka i urednica Jutarnjeg lista, koja je također dobila otkaz zbog, kako kaže, pritisaka koje je na izdavače vršio Zdravko Mamić, izvršni predsjednik NK Dinama. Eibl je, podsjetimo, također vodila pravnu bitku s njim zbog salve uvreda koje je izrekao na njen račun. Eibl je dobila sudski spor, no Mamić je zbog sukoba s njom odbijao davati intervjue Jutarnjem listu, pa je otpuštena s obrazloženjem – da ne zna pisati, ispričala je na presici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njena je pak tužba protiv EPH obustavljena jer je izdavačka kuća u postupku predstečajne nagodbe.

Novinari pod sve većim pritiscima

Jadranka Apostolovski, predsjednica Udruge Mobbing, izjavila je na konferenciji za medije da se neprestano povećava broj novinara koji se udruzi javljaju s pritužbama na pritiske, cenzuru, otkaze, smjene i kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pišite nam.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo