POLITIČKI PROBLEMI U SLOVENIJI /

Novinarka Financea za RTL Direkt komentirala potez Mire Cerara: 'On više nije ozbiljan igrač na političkom tržištu'

'Cerar nije odstupio zbog odluke Vrhovnog suda. Na ovakav način si je kupio malo vremena prije izbora jer je sve padalo na njega', tvrdi novinarka Petra Svodat

15.3.2018.
22:28
VOYO logo

Ppruga Kopar-Divača je  ključni infrastrukturni projekt Cerarove vlade, nešto kao Plenkoviću Pelješki most s tim da je ovaj mnogo veći, mnogo skuplji i  strateški mnogo bitniji. 

Premda je riječ o samo 27 kilometara pruge, zbog nepristupačnog terena gradnja je procijenjena na oko milijardu eura, a pruga bi trebala Koper učvrstiti kao najvažniju i najveću luku sjevernog Jadrana što je nekad bila Rijeka, ali  davno više nije jer se kod nas moglo više ukrast na cestama nego na željeznicama pa smo gradili ceste, a ne pruge.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenci su lani na referendumu podržali taj projekt i gradnja je trebala početi ove godine ali Vrhovni sud je poništio referendum i Miro Cerar je dao ostavku. Situaciju u Sloveniji iz Ljubljane za RTL Direkt razjasnila je novinarka poslovnog dnevnika Finance Petra Svodat.

"Vrhovni sud nije odlučivao o tome je li projekt ok ili ne ok nego je odlučivao kako se financira referendumska kampanja. Prema mom mišljenju Cerar nije odstupio zbog odluke Vrhovnog suda. Na ovakav način si je kupio malo vremena prije izbora jer je sve padalo na njega, od koalicijskih partnera pa do sindikata koji traže veće plaće", tvrdi Svodat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako će se Cerar i njegova stranka nakon ove ostavke boriti za to da bi pobjedili na izborima. "Borit će se za to da bi ušli u parlament", tvrdi Svodat. Pritom ističe kako Cerar više nije ozbiljan igrač na političkom tržištu te da najviše šanse za sastavljanje vlade nakon izbora imaju socijaldemokrati.

Kao zadnji potez Cerar je najavio tužbu protiv Hrvatske EK zbog nepriznavanja odluke arbitražnog suda, a Svodat otkriva i razloge tog poteza. "Vlada je usvojila jučer odluku da će svaka iduća Vlada morati pdonijeti tužbu protiv Hrvatske ako Hrvatska ne prihvati arbitražnu odluku", kazala je Svodat. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo