NOVINARI OTIŠLI U DOM ZDRAVLJA U KOJEM RADI ZARAŽENI SLOVENAC KOJI JE LIJEČIO HRVATE: / Za Metliku su izdane posebne mjere

Image
Foto: KAportal

Četvero mještana Žakanja, nedaleko od Karlovca, pacijenti su liječnika iz Metlike koji je obolio od koronavirusa,

9.3.2020.
8:03
KAportal
VOYO logo

Nakon što se jučer doznalo kako je jedan od oboljelih od koronavirusa u Sloveniji i liječnik iz Metlike kojemu su pacijenti i četvero Hrvata s karlovačkog područja, novinari Kaportala otišli su u Metliku i pronašli prazno mjesto. Doduše, nedjelja je pa su trgovine zatvorene, a ni u kafićima nema puno ljudi. Do daljnjega je zatvoren i Dom zdravlja u kojemu je zaraženi liječnik radio.

Image
TROJE ZARAŽENIH HRVATA IMA TEŽI OBLIK KORONAVIRUSA: /

Ministar objavio koje se mjere razmatraju ako se stanje pogorša

Image
TROJE ZARAŽENIH HRVATA IMA TEŽI OBLIK KORONAVIRUSA: /

Ministar objavio koje se mjere razmatraju ako se stanje pogorša

Svi pod nadzorom

On se zarazio koronavirusom tijekom putovanja u Italiji, a oboljela je i njegova supruga. Prvi nalazi šestero medicinskih djelatnika koji su bili u kontaktu s tim liječnikom negativni su, iako su osobe pokazivale određene znakove bolesti. Ostali zaposlenici Doma zdravlja te štićenici lokalnog doma za starije osobe koje je zaraženi liječio nalaze se u samoizolaciji i pod stalnim su nadzorom te tek trebaju biti testirani. Pod nadzorom su i svi ostali pacijenti i njihove obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima je i četvero mještana Žakanja, o čijem se nadzoru brine epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije. Njihov je krizni stožer preporučio odgađanje putovanja u Sloveniju, a djeci i školarcima je savjetovao da ne idu u vrtiće ili škole ako imaju simptome prehlade. U obrazovnim ustanovama će biti održane i edukacije o prevenciji zaraze koronavirusom.

Posebne mjere za Metliku

Slovenske su vlasti izdale posebne mjere za Metliku i okolicu koje uključuju otkazivanje svih događaja na otvorenom i većih okupljanja ljudi, a na frekventnim mjestima su postavljena sredstva za dezinfekciju. Policajci i trgovci u obavljanju svoga posla koriste rukavice. Slovenski premijer u ostavci Marjan Šarec kritizirao je oboljelog liječnika rekavši kako je njegovo ponašanje bilo pogrešno i neodgovorno, jer nije slijedio osnovne preporuke za zaštitu. Dodao je kako je potrebno što prije suzbiti širenje zaraze na tom području. Suzbijanje uključuje i ograničavanje rada Hitne službe u tom dijelu zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo