NAJAVIO I JEFTINE KVADRATE / Novinar pitao ministra Bačić da sam sebe ocijeni: 'Mislim da su stanovnici Petrinje, Banovine zadovoljni dinamikom obnove, našim radovima'

'Prvih je šest mjeseci proteklo u iznimnim aktivnostima kako bi potrošili 1,3 milijarde iz Fonda solidarnosti. Za to je trebalo i znanja i sposobnosti'

29.12.2023.
21:45
VOYO logo

Prošle su tri godine nakon potresa na Banovini. Centar Petrinje i dalje podsjeća što se dogodilo. Mnogima se život promijenio iz temelja. Danas se posebno prisjećaju svega, ali i svojih prijatelja i sugrađana koji više nisu s njima.

Ministar graditeljstva Branko Bačić kaže da ne može sam sebi dati ocjenu, ali iz razgovora sa stanovnicima Petrinje, Banovine i Sisačko-moslavačke županije zaključio je da su zadovoljni dinamikom obnove, piše Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali, dok zadnji naš sugrađanin na Banovini nije u svojoj obnovljenoj kući, ne mogu dijeliti potpuno zadovoljstvo. Mislim da je danas Ministarstvo napravilo ogroman iskorak. Naime, donošenjem Zakona o obnovi koji smo donijeli u veljači mi smo tri institucije objedinili tako da smo ih sve stavili pod jednu kapu gdje se upravlja obnovom. To je doprinijelo ubrzavanju obnove, smanjio se broj dokumentacije, smanjili smo broj sudionika, izmijenili potrebnu dokumentaciju za projekte i time smo otvorili put bržoj obnovi", kaže ministar.

Ne smatra da su dvije godine izgubljene jer je trebalo prvo procijeniti štetu, osigurati sredstva, osmisliti proces i model obnove. Bilo je predradnji koje su nužne u tom procesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DOSAD JE BIO POSEBAN SAVJETNIK /

Branko Bačić otkrio tko će zamijeniti smijenjenog ministra Filipovića

Image
DOSAD JE BIO POSEBAN SAVJETNIK /

Branko Bačić otkrio tko će zamijeniti smijenjenog ministra Filipovića

'Banovina nije mjesto za skupljanje političkih poena'

O gradonačelnici Siska koja proziva državu za nebrigu i nemar samo je komentirao da stanovnici Banovine nisu zaslužili da tamo dolaze političari kojima je to pozornica za skupljanje jeftinih političkih poena.

"HDZ te tri godine upravlja Hrvatskom i preuzimamo odgovornost za sve što je loše, ali i što je dobro", rekao je. "Prvih je šest mjeseci proteklo u iznimnim aktivnostima kako bi potrošili milijardu i 3 milijuna iz Fonda solidarnosti. Za to je trebalo imati i znanja, sposobnosti, strpljenja", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misli da bi u iduće 4 godine trebali završiti obnovu Petrinje. Što se tiče zgrada javne namjene, apsolutno jer se to mora potrošiti do kraja lipnja.

"I sve zamjenske kuće će, nadam se, već iduće godine ili biti u fazi nabave ili fazi gradnje. Nekonstrukcijsku obnovu ćemo dovršiti sto posto i ostaje nam još Sisak kao najveći izazov", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu se sada gradi 48 zamjenskih kuća

Ne zna gdje će biti nakon izbora, ali će sigurno biti Vlada HDZ-a.

Naglasio je da je u Zagrebu je obnovljeno oko 2800 objekata. U pravilu se to odnosi i na obiteljske kuće, samo ne na zamjenske kuće. U ovom trenutku se gradi 48 zamjenskih kuća. Kad je došao na mjesto ministra niti jedan natječaj nije bio otvoren za zgradnju zamjenskih kuća u Čučerju, Markuševcu i sjevernom Maksimiru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje tko je kriv, odgovorio je: "Nikoga ne želim kriviti i ni na koga svaliti odgovornost. Kad sam preuzeo vrući krumpir obnove, pokrenuli smo obnovu i u gradu Zagrebu. Trenutno se tu provodi 200 konstrukcijskih obnova višestambenih zgrada što je enormni posao. Čini mi se da je Fond za obnovu bio previše okrenut konstrukcijskoj obnovi Zagreba, a manje zamjenskim kućama", kaže ministar.

Osigurat će mladima priuštivu cijenu stana

O cijenama nekretnina koje su visoke, a APN-a više nema, naglasio je da rade Nacionalni plan stambene politike prvi put otkad je suverene Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo osigurati svakom potencijalnom kupcu ili mladom građaninu da mu cijena stana bude priuštiva ako se odluči za kupnju ili ako se odluči na najam, da mu i on bude priuštiv. Zato imamo postojeće modele koje trebamo usavršiti i to ćemo donijeti u prvom kvartalu iduće godine. Tu je veliki broj mjera koje će odrediti način kako ćemo pomoći mladima", najavio je.

Ispričao je da je prije mjesec dana u Belom Manastiru otvorio zgradu koju su napravili s gradom Belim Manastirom gdje je cijena 0,39 eura po metru četvornom. To je 39 eura za 100 kvadrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle naš je cilj da gradimo zgrade, s velikim gradovima i jedinicama lokalne samouprave, kojima ćemo omogućiti da mladi imaju priuštivo stanovanje i prikladnu cijenu najma", rekao je i dodao da veliki fond stanova koji se ne koriste treba staviti na tržište.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo