GRADI EKO-SELO / Novi život uglednog trenera: U ličkim vrletima brine se za stoku, radni dan počinje već u 5 sati

Košarkaš, branitelj, pa kondicijski trener uspješnih momčadi sebe je pronašao u potpunosti tek na ličkim pašnjacima

6.12.2018.
17:30
VOYO logo

Košarkaš, branitelj, pa kondicijski trener uspješnih momčadi sebe je pronašao u potpunosti tek na ličkim pašnjacima. 53-godišnji Emil Baltić kondicijski je trener hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije, ali i stočar koji je živeći u gradu vapio za seoskim životom.

U Mogoriću se zaljubio u ličke vrleti, pa zadnjih 5 godina cijenjeni i uspješni kondicijski trener vodi dvostruki život - i trener je i stočar. Na pitanje s kim je lakše, Emil Baltić odgovara: "S ovcama. Sve je lakše s ovcama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaljubio se u Liku

"2004. sam prvi put došao i zaljubio se u ovaj kraj i počeo sam s mišlju da jednog dana ima svoj OPG, uzmem ovce i da napravim neko selo", kaže Baltić. 

O selu nije znao ništa, a od životinja ranije nije imao, kaže, čak ni psa. Kao dijete s riječkog asfalta nije imao ni baku na selu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upao sam poslije jednog Europskog prvenstva 2013. s brda - s dola i nisam znao ništa. Sjećam se prvog janjenja. Znači, bilo je to na livadi, na poljanku, onda sam zvao jednoga tu seljana i nekako smo ih uspjeli odvojiti", kaže Baltić. 

Partner mu je zlatni rukometaš iz Atlante Alvaro Načinović

Njegov kompanjon u projektu je zlatni rukometaš iz Atlante Alvaro Načinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njega sam u biti nagovorio  da uđemo zajedno. Ušli smo prije 5 godina. Pomalo smo to gradili, do sada je uloženo oko 100 tisuća eura", kaže Baltić. 

A za završiti eko-selo trebat će još toliko. Ali, Emil se ne boji da neće uspjeti jer od stočarstva se, kaže, može lijepo živjeti. Sada mu je pastir ozlijeđen, pa mu pomaže brat koji dolazi iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše mi se sviđa sa životinjama ovdje biti, boravit s njima jer su predivne", rekao je Baltić. 

A težak je i radni ritam. Ustaje se u 5 ujutro i liježe i prije 8 sati uvečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U 7 čim se razdani prvo ide hranjenje kokica, pa ojanjenih ovaca, spremanje drva, uvijek čistim štalu", priča Baltić. Ali, Emil uživa. Uskoro će u sportsku mirovinu, a onda će u sklopu farme jednoga dana možda pokrenuti i sportsku rekreaciju, team building i kondicijske pripreme. Lika je, poručuje, stvorena za sve.  

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo