PREKIPJELO IM JE, SPREMAJU TUŽBU! / Mali poduzetnici su na koljenima zbog nove odluke Vlade: 'To je pokretač mog biznisa, a ovako mogu stavit ključ u bravu'

Zbog neradne nedjelje, sprema se Ustavna tužba

10.7.2023.
21:46
VOYO logo

Zbog neradne nedjelje, mali trgovci bilježe velike gubitke, javlja RTL Danas. "Za mene je neradna nedjelja stavljanje ključa u bravu. Nažalost, ako se prema nama malim vlasnicima koji sami rade ne pomogne i ne omogući da radim ja ću morati staviti ključ u bravu i otpustiti dvije radnice", kazao je Alan Miko, vlasnik trgovine.

Zato se ni one ne bune protiv radne nedjelje. "Nas poslodavac ne prisiljava da radimo nedjelom, ali nas za to dobro plati" kazala je trgovkinja Ivana Flegar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radit će 7., 8. i 9. mjesec, a onda će nedjeljom biti zatvoreni. Ta je odluka razljutila i neke kupce.

"Meni odgovara da rade, ja ne mogu po centrima, a kaj se mene tiče ako netko želi raditi neka rade jer tako malo zarađuju. Ako netko želi raditi, pa čovječe dozvoli mu", istaknuo je Stjepan Bosilj iz Nedeljanca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Zadnja nedjelja po starom. Stiže zabrana, neće raditi čak i pekarnice!

Gospodin Alan je kontaktirao i Vladu i Ministarstvo, ali pomoći nema. "Mogu vam reći za promet, on je nedjeljom ko tri klasična radna dana. Ovo će nekom biti smiješno, ali nedjelja je pokretač mog poslovanja", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Posljedice Vladine odluke već su vidljive u jednoj zagrebačkoj cvjećarnici. "Ovo se događa s cvijećem kada mu ne promijenite vodu, kad ga ne podrežete. kad ste zatvoreni nedjeljom, kad dođete u ponedjeljak i nađete to", kazala nam je Katarina Petranović, vlasnica cvjećare čije će cvijeće sada završiti u smeću.

"Mi ne prodajemo tjesteninu pa nema veze nije se prodalo u subotu, prodat će se u ponedjeljak. Mi imamo rezano cvijeće u teglicama, temperature su enormne, ovaj tjedan zovu strašno, dakle, cvijeće propada, ali doslovno propada", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sprema se ustavna tužba

Na ovome ne planiraju stati. "Pozvali smo poduzetnike i okupljamo ih ovih dana te ćemo ići s ustavnom tužbom", kazala je glavna tajnica udruge Glas poduzetnika.

Posao će malih trgovaca ponovno procvjetati jedino, ako se barem vlasnicima trgovina i članovima obitelji, omogući rad nedjeljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podatke o padu prometa objavila je i porezna uprava.

Od primjene novih zakonskih odredbi kojima se ograničava rad trgovina, u sektoru trgovine na veliko i malo izdano je 5,02 milijuna računa ukupne vrijednosti veće od 80 milijuna eura. Sukladno podacima iz sustava fiskalizacije, iz porezne su izvijestili da je prve nedjelje u sedmom mjesecu u djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala, ukupno fiskalizirano 2,38 milijuna računa, čija vrijednost je dosegnula 37,5 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PODRŽAVATE LI ZABRANU? /

Iza nas je prva neradna nedjelja, a vi ste nas preplavili zanimljivim komentarima: 'Država propada, a mi ne radimo...'

Image
PODRŽAVATE LI ZABRANU? /

Iza nas je prva neradna nedjelja, a vi ste nas preplavili zanimljivim komentarima: 'Država propada, a mi ne radimo...'

U usporedbi s prvom lanjskom srpanjskom nedjeljom, kada je ukupno fiskalizirano 3,03 milijuna računa, ukupne vrijednosti 44,5 milijuna eura, 2. srpnja ove godine izdano je 650,6 tisuća manje računa ili 21,4 posto, vrijednosti manje oko 16 posto ili 7,03 milijuna eura.

Druge ovogodišnje srpanjske nedjelje, 9. srpnja, ukupno je izdano 2,63 milijuna računa, čiji je iznos dosegnuo 43,1 milijun eura, dok je druge lanjske nedjelje u sedmom mjesecu u trgovini fiskalizirano 3,06 milijuna računa, ukupne vrijednosti 44,4 milijuna eura. Tako je jučer na godišnjoj razini izdano 421,9 tisuća manje računa ili 13,8 posto, vrijednosti manje 1,35 milijuna eura ili tri posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo