NOVI VJETROPARK KOD ZADRA KRIJE OPASNOST: / 'To je ekološka bomba koja svaki tren može eksplodirati, a posljedice će biti strašne'

Image
Foto: screenshot Nova TV

Vjetropark se tamo nalazi nakon sanacije tvornice koja je loše odrađena jer se prije manje od mjesec dana mazut opet izlio u Zrmanju

20.1.2020.
7:22
screenshot Nova TV
VOYO logo

Zadarsko zaleđe bogatije je za još jedan vjetropark te su vjetrenjače smještene podno Velebita. Taj dio Hrvatske idealan je za vjetroturbine, a investitori iz Austrije i Slovenije u njega su uložili 15 milijuna eura, piše Dnevnik.hr. Direktor investitorske tvrtke, Bernd Neuer, kazao je da planirana godišnja proizvodnja u vjetroparku iznosi 22 gigavata. Kako bi ljudi dobili predožbu što bi to trebalo značiti, Neuer objašnjava da oni mogu isporučiti električne energije za 6000 kućanstava.

Image

Udio energije iz obnovljivih izvora raste svakom vjetroturbinom te je ovogodišnji cilj 20 posto, a premijer Andrej Plenković se pohvalio da smo trenutačno na 28 posto. No, ekološki aktivisti smatraju da nema razloga za hvalu jer, kako objašnjavaju, ondje leži ekološka bomba. Razlog za to je činjenica da je vjetropark smješten samo par nekoliko kilometara od kanjona rijeke Zrmanje i bivše tvornice glinice u Obrovcu. Tamo su pak bazeni s lužinom i crvenim muljem i tako stoje 30 godina. Park se tamo nalazi nakon sanacije tvornice koja je loše odrađena jer se prije manje od mjesec dana mazut opet izlio u Zrmanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GRAĐANI UZNEMIRENI ZBOG IZLIJEVANJA MAZUTA U ZRMANJU: /

'Stradava flora i fauna, no nemoguće je to spriječiti'

Image
GRAĐANI UZNEMIRENI ZBOG IZLIJEVANJA MAZUTA U ZRMANJU: /

'Stradava flora i fauna, no nemoguće je to spriječiti'

'Ako eksplodira posljedice će biti strašne'

"To je ekološka bomba koja svake sekunde može eksplodirati, a posljedice će biti strašne", rekao je za Dnevnik.hr pripadnik udruge Zrmanja Ivan Matić.

Image

Načelnik Općine Jasenice, Martin Baričević, usprkos činjenici što mu je ovo šesti mandat, tvrdi da su mu ruke vezane kada je u pitanju tema sanacije i da se zna tko bi te bazene trebao sanirati. Navodi da je obveza RH da sanira taj prostor te da će oni kroz interes investitora vidjeti što u gospodarskom smislu može biti. Njemački investitori navodno ne znaju da bazeni onečišćuju rijeke, no o tome je itekako informiran premijer Plenković. Kazao je da su svi oni koji trebaju angažirani oko ovog problema, dakle i nadležne inspekcije i Hrvatske vode pod vodstvom Ministarstva zaštite okoliša, kao i tvrtka koja brine o onečišćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuta tvrtka koja je angažirana da bi riješila onečišćenje je tjedan dana nakon izlijevanja mazuta u Zrmanju na rijeku stavila upijajuće brane. Aktivisti tvrde da tih brana više nema, međutim, srećom nema ni masnih tragova po rijeci. Ivan Matić iz Udruge Zrmanja kaže da su ostali tragovi na mjestu gdje se mazut izlio i da su ostale brane koje je Zrmanja već drugi dan odnijela nizvodno. Napominje da brane nisu popravljene. Matić ističe da "ako ne želimo opet popravljati mnogo veću štetu da je potrebno reagirati prije nego što bude prekasno".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo