NOVI UDAR NA DŽEPOVE POTROŠAČA: / Vlada vraća povratnu naknadu, možete pogađati tko će to morati platiti

Image

Za 50 lipa poskupit će i sve vrste jogurta, mlijeka, vrhnja....

31.12.2019.
22:13
VOYO logo

Od 2020. ponovno se uvodi povratna naknada od 50 lipa za mliječne proizvode u PET ambalaži, što bi ponovo mogli na svojim leđima osjetiti potrošači, ali i domaća mljekarska industrija.

"Prijedlog izmjena i dopuna pravilnika i uredbe o otpadnoj ambalaži, koje uključuju uvođenje ambalaže od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda prošle su javno savjetovanje. Razmotrene su te su raspravljene primjedbe sa stručnim i interesnim skupinama. Temeljem toga usklađuje se tekst ovih propisa te se njihova objava očekuje u siječnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukladno dogovoru, bit će određeno i vrijeme prilagodbe za mljekarsku industriju kako bi se uskladili sa zahtjevima propisa tako da odredbe o povratu mliječne ambalaže neće stupiti na snagu početkom iduće godine", odgovorili su iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike za 24sata na upit o povratnoj naknadi.

Već od sredine godine?

U konačnici, to znači da će svi mliječni proizvodi i sokovi koji se toče u PET i staklenu ambalažu od dva decilitra i veću iduće će godine poskupjeti za 50 lipa zbog uvođenja ove naknade, a upućeni izvor iz mljekarske industrije tvrdi da pojedini proizvođači imaju najavu da će se naknada početi naplaćivati sredinom godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tvrdnjama iz mljekarske industrije i predsjednika Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk, Dalibora Jande, ova naknada prije svega će pogoditi domaće proizvođače.

"Upozorili smo i predsjednika Vlade da će primarno poskupjeti svježe mlijeko s domaćih farmi koje je pakirano u PET ambalažu. Istodobno će uvozna mlijeka u tetrapak pakiranju, koja se već sad plasiraju na tržište po dampinškim cijenama, biti dodatno cjenovno povoljnija, odnosno jeftinija za 50 lipa, koliko je naknada za PET ambalažu", zaključuje Janda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo