NOVI PREOKRET U AFERI AGROKOR: / Sud je ipak blokirao imovinu samo nekim Todorićevim suradnicima. Evo zašto

Image
Foto: PIXSELL

Agrokor strahuje da će članovi bivše uprave rasprodati svoju imovinu i onemogućiti naplatu štete ako jednog dana budu proglašeni krivima.

15.3.2018.
12:34
PIXSELL
VOYO logo

Županijski sud u Zagrebu donio je novu odluku o blokadi imovine osumnjičenima u slučaju Agrokor što je tražila izvanredna uprava kako bi se osigurala odšteta od 1,6 milijardi kuna za koliko je, sumnja se, oštećen koncern u vrijeme dok ga je vodio Ivica Todorić. Prvotno je imovina na zahtjev Agrokora bila blokirana svim članovima Todorićeve uprave i revizorima koji su, prema tvrdnjama tužiteljstva, omogućili nezakonito poslovanje. No, početkom ovog mjeseca, nakon žalbi osumnjičenika, izvanraspravno sudsko vijeće blokadu je ukinulo jer, kako je navelo, nije bila dostatno obrazložena. Tom prvom blokadom bila je obuhvaćena i Todorićeva kći, Iva Balent, iako protiv nje nije pokrenuta istraga, i to zbog sumnje da je otac dio nezakonito stečene imovine prenio na nju.

Image
OTKRIVENO ZAŠTO JE SUD BLOKIRAO IMOVINU SVIM OSUMNJIČENIMA U AFERI AGROKOR: /

'Počeli su užurbano prodavati stanove i dionice'

Image
OTKRIVENO ZAŠTO JE SUD BLOKIRAO IMOVINU SVIM OSUMNJIČENIMA U AFERI AGROKOR: /

'Počeli su užurbano prodavati stanove i dionice'

Prema najnovijoj odluci suca istrage pod blokadom će se osim imovine Ivice Todorića, naći i dio imovine njegovog bivšeg financijskog direktora Tomislava Lučića, bivše dopredsjednice Uprave Ljerke Puljić, Damira Kuštraka, koji je još uvijek savjetnik u Agrokoru, te revizora Olivija Discordije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo kako je sud obrazložio novu blokadu imovine

Obrazlažući svoju novu odluku sud podsjeća da je Ivica Todorić tijekom 2015. godine, dakle u razdoblju koje je obuhvaćeno istragom, prenio dio svojih nekretnina na svoju djecu - Ivu, Antu i Ivicu. Istodobno, sud primjećuje kako je riječ o okrivljeniku koji je nedostupan hrvatskim pravosudnim tijelima i u potpunosti ignorira kazneni postupak što je protiv njega pokrenut. Kako je, prema sumnjama tužiteljstva, upravo Todorić osobno zajedno sa svojim inozemnim poduzećem Adria Group Holding BV napravio 1,6 milijardi kuna štete koncernu Agrokor, po mišljenju suda blokada imovine sasvima je opravdana.

Za blokadu imovine Tomislava Lučića ključan je bio njegov potez iz prosince prošle godine, nakon što je istraga u aferi Agrokor već otvorena. Naime, Lučić je tada pokušao prodati sto tisuća svojih obveznica, iz čega je jasno da je pokušao sakriti imovinu i onemogućiti evenutalnu buduću naplatu tražbina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Ljerka Puljić, kako proizlazi iz dokumentacije što ju je Agrokor prezentirao sudu uz zahtjev za blokadu imovine, pokušala se riješiti dijela imovine. U studenome prošle godine, također nakon otvaranja istrage, prenijela je vlasništvo nad stanom u Jurjevskoj ulici u Zagrebu na kćer Lanu.

Okrivljeni bi mogli rasprodati svu imovinu

"To ukazuje da bi okrivljena daljnjim raspolaganjem imovine mogla osujetiti vjerovnika", stoji u dijelu novog rješenja o blokadi bivše dopredsjednice Uprave Agrokora. Kuštrak se u studenome 2017. riješio čak tri svoje nekretnine, što je bilo vidljivo u zemljišnim knjigama. Zato mu je u nastavku istrage većina ostale imovine blokirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Revizor Olivio Discordia, kako je utvrdio sud, 22. rujna prošle godine, dakle nekoliko tjedana prije uhićenja, sa svog je računa podigao 200 tisuća eura, te prodao svoj stan na Knežiji. I to je sumnjivo, po mišljenju suca istrage, pa je rješenjem o blokadi imovine obuhvatio i Discordiju.

Što se tiče ostalih okrivljenika – Piruške Canjuge, Ivana Crnjca, Ante Todorića, Mislava Galića, Hrvoja Balenta, Ivana Todorića, Alojzija Pandžića, Sanje Hrstić, Marijana Alagušića i Ivice Sertića, te Todorićeve kćeri Ive Balent – izvanredna uprava sada ipak nije uvjerila suca istrage da ima zakonskih razloga da im se blokira imovina u nastavku procesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo