hrvatskoj prijeti štrajk? / Novi pokušaj dogovora Vlade i sindikata javnih i državnih službi završio za manje od 10 minuta!

Pregovore koji su napokon počeli sindikati žele nastaviti jedino s ministrom financija

1.10.2018.
18:31
VOYO logo

Sindikati javnih i državnih službi ponovno na pregovorima s Vladom oko povećanja plaća.

No, sa sastanka nisu izašli zadovoljni iako je Vlada ovaj put nešto i ponudila.  Ono što im je Vlada stavila na stol je povišica od tek 2 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedovoljno za sindikate, pogotovo javnih službi koji su prošli tjedan prijetili i prosvjedima.

Pregovore koji su napokon počeli sindikati žele nastaviti jedino s ministrom financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalisti su u ministarstvo rada stigli na drugu rundu pregovora o povišenju plaća, no za manje od 10 minuta sastanak je završio i to s ponudom povišice od, sindikatima nedovoljnih 2 posto.

"Nismo otišli revoltirani, očekivali smo da vlada  ponuditi ništa to je ipak 2 posto više od ništa, ali samo s ministrom marićem provesti stavrne i prave pregovore, od nejga tražimo jasna obrazloženja zašto i gdje nema mjesta za toliki broj zaposlenih u javnim službama koji su glacni servis za sve građane ove zemlje", kaže Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar rada i konkretnoj ponudi ne želi govoriti.

"Ovo je regularan proces pregovroa, želimo pregovrati i pregovaramo u dobroj vjeri i nadamo se da ćemo ih uspješno zaključiti", ističe ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednaku je ponudu dao i sindikatima državnih službi. No, minimalna povišica ni njima nije opcija, posebno nezadovoljni su sindikati policijskih službenika.  

"Tvrdim odogovorno da je plaća policijskogh službenika mizerma što će s tih 2 posto, to će biti 50 ili 100 kuna o čemu pričamo. govorim da se o sigrnosti ne smije štedjeti", jasno će Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije.

Napominju da im je prije 5 godina oduzet i dodatak na koeficijente. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da bismo se vratili na razinu plaća iz 2013. morali bismo vratiti tih 3 posto", kaže Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.  

Javne službe u odnosu na plaće prije krize imaju 18.9 % manje, ako ne dobiju povišicu do kraja iduće godine zaostatak će se, tvrde, popeti na 25 posto. Pa s predloženih 2 posto ne vraćaju mnogo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali ova ponuda je za mene sramotna. A ako vlada ne odustane poduzet ćemo one sindikalne akcije koje nam stoje počevši od prosvjeda, štrajka, što imamo u zakonskim okvirima", jasno kaže Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Pregovore će nastaviti u četvrtak s misnitrom financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo