VODEĆI KAD NE TREBA / Rasturamo po inflaciji, samo su dvije zemlje EU-a gore od nas

Image
Foto: shutterstock

Eurostatovi podaci o prvoj procjeni za harmonizirani indeks potrošačkih cijena u europodručju za lipanj pokazuju da je godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u lipnju iznosila 3,4 posto, isto kao u Nizozemskoj. Višu stopu od Hrvatske imaju Belgija (5,5) i Španjolska (3,5 posto)

2.7.2024.
12:21
shutterstock
VOYO logo

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni u lipnju 2024. u odnosu na lipanj 2023., u prosjeku su više za 2,4 posto, a u odnosu na svibanj, prema prvoj procjeni, ostale su na istoj razini, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).

To je najniža godišnja stopa inflacije od lipnja 2021. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je nastavljen trend smanjenja stope inflacije, koja je, mjerena potrošačkim cijenama, skliznula u svibnju na 3,3 posto s 3,7 posto prethodnog mjeseca. Nakon višemjesečnog postupnog pada, u ožujku je inflacija stagnirala na 4,1 posto na godišnjoj razini. No, od travnja, kada je pala na 3,7 posto, inflacija je ponovno u silaznoj putanji te je u svibnju iznosila 3,3 posto, a u lipnju, prema prvim podacima, 2,4 posto.

Image
PRESKUPO? /

Jesu li cijene previsoke na Jadranu i možete li si priuštiti ljetovanje? Evo što ste odgovorili u našoj anketi

Image
PRESKUPO? /

Jesu li cijene previsoke na Jadranu i možete li si priuštiti ljetovanje? Evo što ste odgovorili u našoj anketi

Promatrano prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), procijenjena godišnja stopa inflacije za usluge iznosi 5,5 posto; za hranu, piće i duhan 2,1 posto; za industrijske neprehrambene proizvode bez energije 1,5 posto i za energiju minus 0,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porast cijena na mjesečnoj razini procijenjen je za usluge, za 0,6 posto te hranu, piće i duhan 0,3 posto. Istodobno je prema prvoj procjeni procijenjen pad stope za energiju od 1,2 posto te za industrijske neprehrambene proizvodi bez energije od 0,2 posto.

Viša inflacija samo u Belgiji i Španjolskoj

Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u lipnju prema klasifikaciji ECOICOP objavljuju se 16. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eurostatovi podaci o prvoj procjeni za harmonizirani indeks potrošačkih cijena u europodručju za lipanj, pokazuju da je prema tom pokazatelju godišnja stopa inflacije u Hrvatskoj u lipnju iznosila 3,4 posto, isto kao u Nizozemskoj. Višu stopu od Hrvatske imaju Belgija (5,5) i Španjolska (3,5 posto).

Indeks potrošačkih cijena (IPC) koristi se kao opća mjera inflacije u Republici Hrvatskoj, a odražava promjene u razini cijena dobara i usluga koje u tijeku vremena nabavlja, koristi se njima ili ih plaća referentno stanovništvo (privatna kućanstva) radi potrošnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HIPC) čini skupinu europskih indeksa potrošačkih cijena izračunanih prema harmoniziranom pristupu i posebnom setu definicija koji omogućuje usporedivu mjeru inflacije u području eura, EU-a, Europskome ekonomskom području te za zemlje kandidatkinje.

Oba pokazatelja računaju se na temelju iste reprezentativne košarice dobara i usluga. Osnovna razlika jest u obuhvatu stanovništva: harmonizirani indeks potrošačkih cijena obuhvaća ukupnu potrošnju institucionalnih kućanstava i nerezidenata na ekonomskom teritoriju i ta potrošnja nije uključena u nacionalni indeks potrošačkih cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Rastu cijene hrane: 'Zbog turista dižemo cijene, a mi smo kolateralna žrtva'

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo