Jedna od najvećih prevara godine odvijala se ispred naših očiju

Novi model upravljanja Inom, što ga je Nadzorni odbor te tvrtke usvojio brzopotezno, krajem prošlog mjeseca, zapravo predstavlja veliki pokušaj prevare!

12.6.2014.
8:03
VOYO logo

Takav zaključak proizlazi iz analize predloženih inovacija koju je za potrebe Vlade, odnosno njenog tima pregovarača s MOL-om, napravila ekipa inozemnih i domaćih konzultanata tvrtke AT&Kearny te Oil & Gas Consultinga. U analizi doslovce stoji da novi model u stvari cementira i pojačava dosadašnju poziciju MOL-a u Ini. Onu poziciju koju Vlada inače smatra potrebnom mijenjati, pišeJutarnji list.

Integracija u MOL

Kad bi prihvatila prijedlog NO-a Ine, o sadržaju kojeg javnost dosad nije bila obaviještena, Vlada bi se potpuno odrekla vlastitih, skoro godinu dana starih načela usvojenih radi vođenja pregovora s MOL-om. Ina bi u tom slučaju, tvrde konzultanti, definitivno prestala biti samostalna vertikalno integrirana kompanija. Što je za Hrvatsku jedino prihvatljiv model bez kojega nema energetske sigurnosti države. Upravo suprotno Vladinu konceptu, NO svojim prijedlogom implicira dovršetak procesa potpune integracije Ine u sustav MOL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Legalizacija Sanderovih ugovora

Prihvaćanje prijedloga NO-a Ine, stoji u analizi, "predstavljalo bi legalizaciju i konvalidaciju takozvanih Sanaderovih ugovora, mimo odluka pravosudnih tijela Republike Hrvatske, s mogućom posljedicom gubitka arbitražnih postupaka pred međunarodnim sudovima u Ženevi i Washingtonu". Prijedlog po svemu sudeći ima namjeru preduhitriti po MOL negativne reperkusije sudskih postupaka koji se vode protiv Ive Sanadera.

Potvrdi li se u slučaju Ina - MOL presuda protiv bivšeg premijera, onda bi i Sanaderovi aranžmani, kojima je Inu potpuno izručio MOL-u, bili podložni reviziji ili poništavanju. Prihvaćanjem novog modela upravljanja Inom anuliraju se negativni utjecaji sudskih odluka na MOL-ov položaj u Ini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto uravnoteženijeg odnosa između dva najveća dioničara, što hrvatska strana u pregovaračkom postupku pokušava ishoditi, odluka NO-a omogućila bi MOL-u ne samo zadržavanje, nego i povećavanje kontrole nad Inom.

Više upitnika

Više je u vezi s tim upitnih postupaka. Prvo, prijedlog novog upravljanja Inom usvojio je NO pod predsjedanjem Siniše Petrovića, inače pouzdanika premijera Milanovića. Pitanje je zašto se NO upustio u takav postupak, koji teško da može biti u njegovoj ingerenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto se NO involvirao u proces pregovaranja, zapravo ga pokušao zaobići, usput preskačući Vladin pregovarački tim? Siniša Petrović usvojeni je prijedlog, naime, direktno poslao premijeru Milanoviću.

Drugo, pitanje je zašto su hrvatski članovi NO-a Ine, uz iznimku Mladena Proštenika, prihvatili model koji tjera vodu na mlin MOL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prebrza procedura

Treće, okolnosti u kojima je NO Ine prihvatio ponuđeni model prilično su zbunjujuće. Naime, redovnu je sjednicu NO održao tjedan dana prije iznenada telefonski sazvane i odrađene sesije koja je imala jednu jedinu točku dnevnog reda: usvajanje novog modela upravljanja Inom. Izvori Jutarnjeg tvrde da ta žurnost ima veze i s recentnim istupom Slavka Linića u onom dijelu koji se tiče Ine. Otkrivaju također da je neposredno prije brzopotezne sjednice NO-a ministar Ivan Vrdoljak, kao voditelj Vladina pregovaračkog tima, pismom obavijestio MOL da nastavka pregovora neće biti sve dok ne prihvate razgovor o izmjeni modela upravljanja Inom.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo