do 15. prosinca / Novi granični režim za ulazak u Hrvatsku: 'Neki putnici nisu ni bili upućeni u odluke, pa su se vratili'

Više nije uvjet državljanstvo, već lokacije s koje putnik dolazi

1.12.2020.
19:20
VOYO logo

Od jučer je uveden novi granični režim prema kojem za ulazak u Hrvatsku svi putnici, bez obzira na državljanstvo, moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili moraju u samoizolaciji čekati rezultate testa. Zapravo, sve je isto kao i u ožujku kada se Hrvatska prvi put zatvorila. Među iznimkama su neke profesije, od prekograničnih i zdravstvenih radnika do studenata, diplomata i novinara. Ministar Božinović pojasnio je pravila koja vrijede do 15. prosinca.

Problem nisu putnici koji imaju PCR test, oni ulaze dosta brzo, nego iznimke kojih ima dosta. Oni s nekom dokumentacijom moraju potvrditi svoj status iznimke i tu se gubi nešto vremena. Današnji dan na granici u Slavonskom Brodu protekao je u najboljem redu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pad broja vozila

''Policijski službenici su jako dobro upoznati s poslovima koje obavljaju u vezi granične kontrole s odlukom Stožera civilne zaštite Vlade RH i sa uputama ravnateljstva policije Uprave za granice '', rekao je Ivica Ostrun, voditelj Službe za granicu PU brodsko-posavske.

Pad je broja vozila koja su prešla granični prijelaz Slavonski Brod za 75 posto. Danas su granicu prešla 1152 vozila, a jučer je to bilo 4 500. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pad broja putnika je za 79 posto, što je i očekivano. Neki putnici nisu ni bili upućeni u odluke, pa su se vratili. Oni koji ne spadaju u iznimke upućeni su u obavezu posjedovanja PCR testa koji je važeći za narednih 48 sati'', pojasnio je Ostrun.

Bilo je izrečeno 55 mjera samoizolacije za one koji nisu imali PCR testove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
apel načelnice karlovačkog stožera /

'Nije normalno da smo ranije prosječno po oboljelom imali deset, 15 pa i 20 kontakata, a sada nula. Nemojte skrivati kontakte'

Image
apel načelnice karlovačkog stožera /

'Nije normalno da smo ranije prosječno po oboljelom imali deset, 15 pa i 20 kontakata, a sada nula. Nemojte skrivati kontakte'

''Te će osobe obaviti testiranje, kad dobije negativni test, epidemiolog će tu mjeru poništiti i oni će se moći nastaviti kretati prema onom odredištu gdje su planirali'', kazao je Ostrun.

Bilo je svega 4 PCR testa, iako je u Slavonskom Bordu najveći promet u odnosu na druga dva susjedna granična prijelaza. Više nije uvjet državljanstvo, već lokacije s koje putnik dolazi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''To je bitno za državljane EU. Nije bitno iz koje države dolaze, nego s kojeg područja dolaze. Europski centar za kontrolu bolesti i zdravlja određuje crvene ili zelene zone. Trenutno imamo jako malo zelene zone, no na one sa zelenih zona se ne odnosi obaveza PCR testa, a na druge se odnosi - važeći PCR test ili testiranje u Hrvatskoj'', rekao je Ostrun. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo