Šokantni slučaj / Novi detalji u slučaju ostavljene djevojčice: roditeljima određen jednomjesečni istražni pritvor - odmah idu u Remetinec

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL/MUP

Roditelji su ispitani od strane Općinskog državnog odvjetništva, stigavši pred suca istrage na Županijskom sudu, koji im je odredio jednomjesečni pritvor

28.7.2017.
14:53
Robert Anic/PIXSELL/MUP
VOYO logo

Slučaj ostavljene djevojčice u žutoj haljini pred crkvom u Brestju šokirao je Hrvatsku.

Donosimo nove detalje: roditelji su ispitani od strane Općinskog državnog odvjetništva, stigavši pred suca istrage na Županijskom sudu, koji im je odredio jednomjesečni pritvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je ispitalo dvoje hrvatskih državljanina (1995. i 1982.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela napuštanja djeteta iz članka 176. Kaznenog zakona i povrede djetetovih prava iz članka 177. stavak 1. i 2. KZ-a. (28. 7. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenica u kasnim večernjim satima 20. srpnja 2017., u nakani da trajno napusti dijete, ostavila samo i bez nadzora svoje sedmomjesečno dijete na neosvijetljenom i usamljenom mjestu ispred jednog župnog ureda na području grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno, postoji osnovana sumnja da su oboje osumnjičenika od početka 2014. do 25. srpnja 2017., kao roditelji dvoje maloljetne djece niske kronološke dobi, počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava, i da je prvoosumnjičenica ostavljala djecu bez nadzora i skrbi odrasle osobe u višestruko ugrožavajućim situacijama, a da drugoosumnjičenik nije prijavio nadležnim službama nestanak sedmomjesečnog djeteta, niti je poduzeo druge radnje u cilju pronalaska i zbrinjavanja djeteta.

Protiv oboje osumnjičenika sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku) i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku), što je sudac djelomično prihvatio i protiv oboje osumnjičenika odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku)", izvijestio je DORH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više pročitajte:

>> Baka djevojčice u žutoj haljinici: 'Kada sam čula da je ostavila Katarinu, htjela sam je udaviti'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Roditelji napuštene djevojčice u pritvoru: očekuje ih kaznena prijava, imaju i starije dijete koje će im vjerojatno oduzeti

>> Oglasio se Dječji dom iz Nazorove: 'Djevojčica je dobro zbrinuta i ima sve što joj je potrebno'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Javili su se baka i djeda ostavljene djevojčice? Navodno je i majka kontaktirala Centar za socijalnu skrb

>> 'Susjed je prošao kraj žene koja je ostavila djevojčicu dok je gurala kolica. Radi se o crnki srednje visine'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar za socijalnu skrb od suda će danas zatražiti donošenje privremene mjere kojom bi se na mjesec dana zabranilo djeci da žive s rodteljima odnosno i službeno dopustilo da ostanu u Dječjem domu u Nazorovoj.

U tih mjesec dana Centar bi proveo liječnička i druga vještačenja nad djecom i prikupljao dokaze kako bi potom od suda zatražio donošenje konačne prikladne mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To može biti primjerice zabrana stanovanja s djecom ili najdrastičnije oduzimanje roditeljske skrbi. Sve će ovisiti o tome što će tim stručnjaka odlučiti nakon prikupljanja dokaza. Djeca su dobro i na sigurnom su u Nazorovoj.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo