predložene dopune / Novi 'antipedofilski zakon' čeka prvo čitanje u Saboru, no mnogi njime još uvijek nisu zadovoljni

Hoće li se novim kaznenim zakonom konačno stati na kraj seksualnim predatorima? Udruge roditelja HDZ-ovim prijedlogom zakona nisu u cijelosti zadovoljne i smatraju da je potrebno još izmjena kako bi mogli bolje zaštititi djecu

14.2.2018.
19:13
VOYO logo

Novi prijedlog zakona protiv seksualnih predatora čeka svoje prvo čitanje u Saboru, no Riječanke s kojima smo razgovarali žele još veće izmjene. 

"Minimalna kazna se svela na dvije godine, a makismalna na 13 i mi s tim nismo zadovoljne i voljeli bi da se to podigne na neku realnu razinu", kaže nam Dubravka Nemarnik, Udruga Ruka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, prijedlog donosi i pozitivne pomake. Ono čime su zadovoljne je trajna evidencija pedofIla u registru, kao i ukidanje zastare za spolno iskorištavnaje i zlostavljanje djece. Svoje dopune i prijedloge danas su podijelile i u Ministarstvu pravosuđa i dogovorile suradnju.                               

"Obećano nam je da će se poraditi na sudskoj praksi da će održat sastanke i predavanja i da će dobitti razumijevanje i da će se suditi malo strože", dodala je Nemarnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da djeca nisu dovoljno zaštićena, svjedoči i nedavni slučaj koji je RTL otkrio u svojoj emisiji Potraga, gdje je muškarac pravomoćno osuđen zbog seksualnog iskorištavanja maloljetnica, ali je i dalje trener tekvandoa u varaždinskoj osnovnoj školi.   

"Svaka osoba koja se kandidira na bilo koji posao gdje su u igri djeca mora sama donijeti tu potvrdu iz posebnog registra", Anita Papa, Udruga Lavice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju kako je ovaj prijedlog zakona još uvijek daleko od takozvanog antipedofilskog.

"Za silovanje i smrt djeteta ok, za to se predviđa kazna iznad 20 godina, ali sve ostalo je daleko od antipedofislkog. Sve što je ispod 15 godina nije antipedofilski zakon", zaključila je Papa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u registru pedofila trenutačno je prijavljena 1.501 osoba. Jesu li djeca u njihovoj blizini - ne možemo biti sigurni.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo