Skuplje cigarete / Nova uredba, ali stare cijene: Kada će pušače dočekati poskupljenje?

U Hrvatskoj puši svaki treći stanovnik, prosječno kutiju na dan

3.12.2018.
19:05
VOYO logo

Svi oni koji puše i do sada su uvijek imali spremnih 20-ak kuna za kutiju, a od ovoga će tjedna morati pripremiti i do dvije kune više jer cigarete poskupljuju. Na snagu je stupila Uredba o visini trošarina na cigarete. Proizvođači i distributeri sada imaju rok od nekoliko dana za podizanje cijena. 

Donesena je nova uredba, ali još prevladavaju stare cijene. Budući da se one ne mogu promijeniti preko noći, iz Carinske uprave su potvrdili da će se cigarete po starim cijenama moću kupovati još do 6. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marina Carek, voditeljica jedne trgovine, kazala je kako kupci od najave poskupljenja cigareta stalno pitaju za povećanje cijena. Rekla je i kako je nekoliko kupaca kupilo po  šteku cigareta, a ostali po kutiju, dvije više.

Proizvođači i distributeri sada moraju popisati zalihe i predati prijavu za povećanje maloprodajnih cijena. Dok će neki pušači za to vrijeme možda obnoviti zalihe, većini koji misle da bez cigarete ne mogu, očekivano je svejedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Cigarete su i ovako su skupe, normalo da će poskupljenje značit, ali što mogu. Možda nekad prestanem, ali za sad ne mogu“, smatra Ana iz Zagreba.

Dževad dnevno kupuje 4 kutije cigareta, to mu je sto kuna po danu.  Smatra da kad bi zbrajao novce nakon prestanka pušenja, kupio bi jedan dobar auto na kredit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kutija najjeftinijih cigareta tako bi trebala koštati 24, a najskupljih 31 kunu. Ministar kaže, ovo je samo usklađivanje s europskom direktivom.

„Dakle to nema povezanosti za što se ja kao liječnik i kao čovjek zalažem. Ja se zalažem za čuvati život i čuvati zdravlje, a dokazano je da značajno povećanje cijene cigareta u svijetu dovelo je da 50 do 80 posto djece manje ulazi u svijet pušenja“, rekao je ministar zdravstva, Milan Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz duhanske industrije kažu nam da država ovakvim povećanjem neće postići ništa. Samo će se pojačati kupovina preko granice i na crnom tržištu. U Dnevnoj bolnici za ovisnost o duhanu, u kojoj za odvikavanje od pušenja možete dobiti uputnicu i bolovanje, smatraju da i malo poskupljenje može nekoga odvratiti od cigarete.

„I ono što je možda najznačajnije da manje ljudi kreće u svijet ovisnosti, to prvenstveno mislimo na djecu jer su im prekupe cigarete“, rekla je Irena Rojnić Palavra, psihijatrica u bolnici Sveti Ivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj puši svaki treći stanovnik, prosječno kutiju na dan. Sudeći po dosadašnjim iskustvima s poskupljenjem, za tu kutiju novac će se uvijek naći. Bez obzira koliko koštala.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo