povećanje pada za 1,5 posto / Nova procjena pada hrvatskog BDP-a i prognoza za iduću: Vijest nije dobra

Image
Foto: Pixsell

U drugom kvartalu hrvatski je BDP pao za rekordnih 15,1 posto.

1.10.2020.
12:20
Pixsell
VOYO logo

Europska banka za obnovu i razvoj objavila je novu, na žalost pogoršanu procjenu pada hrvatskog BDP-a u ovoj godini. U analizi stoji da nakon pet godina ekonomskog oporavka, uz prosječni rast BDP-a od tri posto na godinu, u ovoj godini Hrvatskoj slijedi oštar pad zbog pandemije koronavirusa.

Podsjetimo, BDP je zabilježio minimalni rast od 0,4 posto u prvom kvartalu ove godine, kada je pandemija tek krenula u Hrvatskoj, dok je u drugom kvartalu, nakon što je uslijedilo veliko zatvaranje gospodarstva, BDP pao za rekordnih 15,1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GOSPODARSTVO NA MUKAMA /

Poslodavci upozoravaju: 'Pad BDP-a od 8 posto ostavit će teške posljedice'

Image
GOSPODARSTVO NA MUKAMA /

Poslodavci upozoravaju: 'Pad BDP-a od 8 posto ostavit će teške posljedice'

Pad od 8,5 posto

BDP je tako u prvoj polovini godine pao 7,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Investicije su pale šest posto, a izvoz 24 posto, s time da je izvoz usluga pao za čak 50 posto, podsjeća Europska banka za obnovu i razvoj. Nikakvo čudo, s obzirom na pad turističkih dolazaka, a turizam čini 20 posto hrvatskog BDP-a.

Mjere hrvatske vlade za pomoć gospodarstvu i HNB-a za likvidnost bankarskog sustava su ublažile udar, navodi EBRD, no pad BDP-a prema procjenama te institucije ne može se zaustaviti i iznosit će 8,5 posto u ovoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je povećanje procjene pada u odnosu na svibanj, kada su analitičari te banke prognozirali pad od sedam posto. Još je gora činjenica da je ta banka u svibnju prognozirala oporavak iduće godine od 6,7 posto, no sada je tu prognozu smanjila i očekuje rast BDP-a u 2021. od 3,5 posto. Banka navodi da u svojim projekcijama pretpostavlja postupnu normalizaciju ekonomskih aktivnosti u Hrvatskoj i u našim trgovinskim partnerima. Analitičari međutim upozoravaju da su rizici od jačanja epidemije veliki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo